Organizatia radiodifuzorilor publici europeni, EBU, nu poate accepta propunerea Pro TV de a difuza Eurovision in Romania si de a-l duce pe Ovidiu Anton la Stockholm, potrivit unui anunt facut de EBU vineri. Motivul: Pro TV nu face parte din organizatia europeana, iar Eurovision e o competitie intre "membrii si asociatii" acesteia.

Logo Eurovision 2016Foto: Eurovision.tv
  • Dupa ce, vinerea trecuta, Romania a fost exclusa de la Eurovision din cauza datoriilor TVR catre EBU, Pro TV a lansat saptamana aceasta propunerea de a se implica si si-a anuntat public initiativa in urma cu doua zile. Atunci, seful televiziunii comerciale, Aleksandras Cesnavicius, a spus ca eforturile depuse pana atunci s-au lovit de mutenia oficialilor EBU, dar a declarat ca va continua demersurile pana in ultimul moment, pentru ca, in opinia sa, "nu e nimic care sa impiedice" participarea Romaniei la Eurovision prin intermediul Pro TV. Detalii aici

In declaratia facuta publica vineri, pe pagina sa de Facebook, European Broadcasting Union arata:

  • "Desi Pro TV ne-a abordat cu o oferta de a difuza editia din acest an a Eurovision, nu putem accepta oferta, intrucat aceasta televiziune nu este membra a European Broadcasting Union si Eurovision este o competitie intre Membrii si Asociatii organizatiei".

UPDATE 20.10 Pro TV insista si prezinta "mai multe argumente pentru care participarea lui Ovidiu si a Romaniei la Eurovision ar trebui sa fie acceptata"

Intr-un comunicat remis vineri seara, Pro TV anunta ca va continua "sa lupte pentru dreptul Romaniei de a participa la Eurovision 2016". Postul de televiziune apreciaza ca "abordarea informala aleasa pentru a raspunde unei propuneri oficiale adresate conducerii EBU, pe pagina de Facebook, este inadecvata si consideram ca este important sa prezentam mai multe argumente pentru care participarea lui Ovidiu si a Romaniei la Eurovision ar trebui sa fie acceptata".

Citeste integral reactia Pro TV la refuzul EBU:

"PRO TV continua sa lupte pentru dreptul Romaniei de a participa la Eurovision 2016

Miercuri, 27 aprilie, PRO TV a trimis o scrisoare deschisa catre reprezentantii EBU, insa, pana in acest moment, raspunsul oficial intarzie sa apara. Dupa incercari repetate de a avea o discutie cu oficialii EBU cu privire la optiunile pentru a aduce competitia Eurovision tuturor romanilor, am fost neplacut surprinsi sa descoperim astazi un mesaj publicat pe pagina de Facebook EBU, in care este mentionat ca solutia propusa nu poate fi luata in considerare.

Abordarea informala aleasa pentru a raspunde unei propuneri oficiale adresate conducerii EBU, pe pagina de Facebook, este inadecvata si consideram ca este important sa prezentam mai multe argumente pentru care participarea lui Ovidiu si a Romaniei la Eurovision ar trebui sa fie acceptata.

"As vrea sa mentionez faptul ca ne-am oferit sprijinul pentru a putea obtine cele 3 ingrediente cheie de care depinde succesul unui eveniment - desfasurarea propriu-zisa a evenimentului, concurentul si televiziunea care difuzeaza. Evenimentul se desfasoara in continuare. Ovidiu este pregatit sa participe. Ne-am oferit sprijinul pentru a fi partenerul care se ocupa de partea organizatorica si difuzarea in Romania. In continuare, ne oferim tot sprijinul pentru a asigura toate ingredientele necesare, pentru noi principalul obiectiv fiind reacceptarea lui Ovidiu si a Romaniei in competitie, indiferent de televiziunea care difuzeaza evenimentul. Credem in continuare ca este posibil. Singurul lucru care lipseste este deschiderea catre dialog si determinarea de a discuta posibilitatile de a gasi o solutie", a declarat Aleksandras Cesnavicius, CEO PRO TV.

Valorile care stau la baza EBU vorbesc despre sustinerea cetatenilor, angajamentul de a include pe oricine si dezvoltarea fiecarei comunitati in cadrul societatii de care apartine, precum si construirea unei relatii cu publicul bazata pe incredere, castigata in fiecare zi. De asemenea, EBU crede cu tarie intr-o lume a comunicarii deschise si transparente pentru binele comun, dincolo de motive care tin de profit si isi doreste sa joace un rol important in garantarea libertatii de exprimare si a pluralismului de opinii.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, ne asteptam ca institutia EBU sa se conformeze valorilor de baza si sa caute o solutie pentru participarea lui Ovidiu si, implicit, prezenta Romaniei la Eurovision 2016. Avem un castigator al Selectiei Nationale mai mult decat pregatit sa isi reprezinte tara in competitie si ne oferim sprijinul pentru el si pentru toti romanii, punand la dispozitie serviciile noastre de difuzare.

"Acesta nu ar reprezenta primul caz in care o televiziune comerciala transmite competitia Eurovision. In Germania, doua televiziuni, una publica, iar cealalta privata, au colaborat timp de 3 ani (2010 - 2012) si au reusit sa construiasca si o poveste de succes cu Lena Meyer-Landhut, castigatoare in 2010, care a fost sustinuta si promovata puternic de televiziunea comerciala. Acesta este un exemplu care dovedeste ca este posibila o colaborare intre EBU si o televiziune privata", a continuat Aleksandras Cesnavicius, CEO PRO TV.

Astazi, PRO TV spune COME TOGETHER FOR ROMANIA! Petitia pe care am lansat-o miercuri a fost semnata de aproape 14.000 de romani, care si-au aratat sprijinul si dorinta ca Romania sa participe la Eurovision 2016. Initiativa si dorinta PRO TV vin din convingerea clara ca Romania merita sa fie reprezentata pe scena din Stockholm.

Sustine-l pe Ovidiu si semneaza petitia: petitie.protv.ro!"