Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, i-a trimis premierului Dacian Ciolos la sfarsitul lunii aprilie o scrisoare in care ii cerea sa asigure "independenta" si "diversificarea surselor de finantare" ale Televiziunii Romane, precum si "mecanisme de tragere la raspundere", informeaza Mediafax.

Cladirea TVRFoto: TVR

"Draga domnule prim-ministru, va scriu pe tema situatiei Televiziunii publice din Romania, in ceea ce este prima alerta despre Romania trimisa Platformei pentru Promovarea Sigurantei Jurnalistilor si Apararii Jurnalismului (...)", i-a scris Thorbjorn Jagland lui Dacian Ciolos pe 29 aprilie, conform scrisorii postate pe site-ul Consiliului Europei.

"Cred ca este important sa ne asiguram ca viitoarea reforma a serviciilor media publice din Romania contine garantiile necesare pentru asigurarea independentei si stabilitatii Televiziunii publice si ca aceste garantii sunt transpuse in mod adecvat in cadrul legal si in practica. Ar fi important sa se ia in considerare diversificarea surselor de finantare ale Televiziunii publice, pentru a permite continuarea activitatilor si a promova serviciul media public si pentru a exista mecanisme corespunzatoare de tragere la raspundere, conforme cu principiile enuntate in Articolul 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului", precizeaza Thorbjorn Jagland.

"Sunt convins ca veti fi de acord cu mine ca finantarea adecvata este unul din principalii factori pentru garantarea independentei Televiziunii publice. In numele Consiliului Europei, sunt pregatit sa ofer consultanta necesara in aceasta privinta", a subliniat Thorbjorn Jagland in scrisoarea adresata premierului Dacian Ciolos pe 29 aprilie.

Secretarul general al Consiliului Europei a trimis scrisori pe tema situatiei presei si presedintelui Ucrainei, Petro Porosenko, precum si premierului Croatiei, Tihomir Oreskovici.