Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis sanctionarea realizatorilor postului Radio Zu Daniel Buzdugan si Mihai Morar cu amenzi contraventionale de cate 5.000 lei pentru seria de "glume" rasiste pe care le-au facut cu ocazia meciului de fotbal Romania - Congo, aratand ca, prin declaratiile in cauza, cei doi "au creat o atmosfera ostila, degradanta, umilitoare la adresa persoanelor de culoare".

Mihai Morar si Daniel BuzduganFoto: radiozu.ro

Intr-un comunicat remis luni, Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii anunta ca, "intrunit in sedinta de solutionare a petitiilor in data de 06.06.2016, a adoptat urmatoarea hotarare:

- declaratiile moderatorilor Mihai Morar si Daniel Buzdugan din cadrul emisiunii "Morning ZU", difuzata in data de 26 mai 2016, pe postul Radio ZU constituie fapta de discriminare, prin incalcarea art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare;

- comentand prestatia echipei nationale de fotbal a Romaniei in partida amicala cu reprezentativa statului Congo, reclamatii, prin declaratiile in cauza, au creat o atmosfera ostila, degradanta, umilitoare la adresa persoanelor de culoare.

Vot: in unanimitate a celor prezenti (7 voturi)".

De asemenea, se mai arata in comunicatul CNCD, "Avand in vedere, scuzele publice repetate ale partilor reclamate si atitudinea sincera de regret a acestora dar si circumstantele in care fapta a fost savarsita, in temeiul art. 26 alin. (1) din O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, Colegiul director al CNCD (5 voturi pentru, 2 voturi impotriva) a stabilit urmatoarea sanctiune:

- amenda contraventionala in cuantum de 5.000 lei domnului Mihai Morar, si

- amenda contraventionala in cuantum de 5.000 de lei domnului Daniel Buzdugan.

- obligarea partilor reclamate de a da citire rezumatului hotararii CNCD in emisunea radio pe care o modereaza".

Potrivit CNCD, "hotararea motivata va fi comunicata partilor, in termen legal, si este supusa caii de atac la instanta de contencios administrativ".

Totodata, Colegiul director al CNCD "recomanda tuturor jurnalistilor sa promoveze principiul egalitatii si nediscriminarii si a respectului demnitatii umane".