]Raportul de tara al Departamentului de Stat al SUA pe tema respectarii drepturilor omului in 2015 a criticat lipsa unei concluzii CNA privind o reclamatie intocmita de jurnalista Eli Roman si de CNCD impotriva Antenei 3. MAE a solicitat CNA un punct de vedere privind acest aspect, transmite Mediafax.

Sigla CNAFoto: Agerpres

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis o adresa catre CNA prin care a solicitat opinia Consiliului cu privire la corectitudinea informatiilor cuprinse in Raportul de tara al Departamentului de Stat al SUA pe tema respectarii drepturilor omului in anul 2015, in vederea formularii de catre MAE a unei reactii oficiale la acest raport.

Raportul, publicat pe 13 aprilie, poate fi consultat pe site-ul Departamentului de Stat.

Potrivit acestui Raport, nici Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si nici Consiliul National al Audiovizualului (CNA) nu au ajuns la o concluzie privind insultele aduse de Mircea Badea si Mihai Gadea lui Stelian Negrea, redactor "Evenimentul Zilei", si sotiei sale, Eli Radu, ziarista la Realitatea TV, cei doi realizatori Antena 3 ridiculizand starea ei de femeie insarcinata.

Consiliul va informa in legatura cu sedintele in care s-a discutat subiectul (15 si 22 septembrie 2015) si faptul ca au existat o propunere de sanctionare cu amenda, dar nu a iesit la vot (nu a intrunit numarul minim de sase voturi).

Compartimentul Reglementari al CNA a apreciat ca fiind inexata afirmatia din Raportul de tara al Departamentului de Stat al SUA pe tema respectarii drepturilor omului in anul 2015 cu privire la activitatea CNA, intrucat in realitate au fost efectuate toate demersurile legale cu privire la inregistrarea petitiilor din partea Asociatia Jurnalistilor Europeni (AJE) si a ziaristei Eli Roman, au fost intocmite rapoarte de monitorizare care au fost discutate in sedinte publice de Consiliu si au fost parcurse procedurile cu privire la luarea unei decizii in baza plangerilor si a rapoartelor de monitorizare. Decizia finala a Consiliului a fost adoptata atunci in temeiul articolului 15(1) din Legea Audiovizualului - "In indeplinirea functiilor si a atributiilor ce ii revin potrivit prezentei legi, Consiliul emite decizii, instructiuni si recomandari, in prezenta a cel putin opt membri si cu votul a cel putin sase membri".

Conform relatarilor din presa, Mircea Badea a batjocorit un moment de blocaj (transmis intr-o emisiune) al prezentatoarei Eli Roman prin cuvinte precum "prost" sau "tampit" si a imitat comportamentul unei persoane cu dizabilitati.

Eli Roman a explicat public faptul ca blocajul respectiv a fost cauzat de o sensibilizare a sanatatii, provocata de faptul ca era insarcinata.

Trimiterea catre MAE a punctului de vedere intocmit de Compartimentul Reglementari-Serviciul Juridic al CNA a fost votata in unanimitate.

Acest punct a fost discutat in cadrul sedintei de marti, 7 iunie, in prezenta a opt membri: Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu.