TVR a precizat ca proiectul de Ordonanta de urgenta (OUG) initiat de Ministerul Finantelor Publice "nu presupune suplimentarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru SRTv", potrivit Mediafax.

In cursul zilei de marti, 7 iunie, surse oficiale au declarat pentru Mediafax: "Legea va fi schimbata prin Ordonanta de urgenta, cel mai probabil in sedinta viitoare a Guvernului, astfel incat cadrul legal sa permita catalogarea datoriei TVR la EBU ca fiind o datorie publica. Astfel se va da posibilitate Executivului sa o plateasca de la bugetul de stat, fara a fi considerat ajutor de stat".

Marti seara, Serviciul Comunicare al TVR a precizat printr-un comunicat ca: "Proiectul de Ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Finantelor Publice prin care se creeaza cadrul legal pentru finantarea din alocatia bugetara a obligatiilor financiare pe care Televiziunea Romana le are la European Broadcastin Union (EBU) nu presupune suplimentarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru SRTv".

TVR a explicat ca din bugetul SRTv pentru 2016, care a fost stabilit anul trecut, Televiziunea Publica poate folosi o parte pentru a plati datoria catre EBU - "Prin aceasta decizie, cuantumul alocatiei bugetare destinate SRTv pentru anul in curs, stabilit de Guvern in 2015, nu va fi majorat, dar Televiziunea Publica va avea posibilitatea ca, prin gestionarea riguroasa a banilor alocati de la bugetul de stat, sa foloseasca o parte din suma pentru a plati obligatii financiare catre EBU".

"Aceste obligatii includ, pe langa drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment sau de stiri, contributii, taxe, cotizatii, abonamente, licente pentru transmisii si cheltuieli tehnice, precum si orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism international", se adauga in precizarea transmisa.

In ceea ce priveste contextul acestei decizii a Guvernului, TVR a explicat: "Initiativa Ministerului Finantelor Publice vine dupa ce, pe fondul situatiei financiare dificile generata de subfinantarea cronica a televiziunii publice si a datoriilor istorice pe care le institutia le inregistreaza la EBU, TVR nu a reusit sa contracteze drepturile de difuzare pentru EURO 2016, iar reprezentantul Romaniei a fost eliminat de la editia din acest an a Eurovision Song Contest".