Senatul a respins luni, in calitate de camera decizionala, propunerea legislativa privind eliminarea taxei pentru serviciul public de radiodifuziune si televiziune, anunta Agerpres. "Prezenta propunere legislativa permite si da dreptul cetateanului sa isi aleaga liber sursa de informare fara a fi obligat sa achite taxa, chiar daca beneficiarul nu a incheiat un contract cu un operator de cablu TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antena simpla de camera nu permite receptionarea tuturor canalelor SRTv, ci doar a posturilor TVR 1 si TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar partial de serviciile SRTv sa achite aceeasi taxa cu cea ce poate beneficia de emisia tuturor canalelor", se arata in expunerea de motive a actului normativ.

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a apreciat ca taxa tv este "cea mai imbecila taxa pe care o plateste cetateanul", pentru ca SRTv, desi beneficiaza de aceasta, are un rating foarte scazut.

Senatorul PNL Tudor Barbu a subliniat importanta impactului info-educativ in detrimentul ratingului al unor emisiuni realizate de TVR. 'Daca anulam taxa cu ce o tinem? Va spun eu, cu nimic. Cuantumul banilor care vin la TVR din publicitate este insuficient', a spus Barbu.

Propunerea legislativa, initiata de 13 deputati PSD, pentru modificarea art.40 din Legea nr.41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, a fost respinsa, fiind inregistrate 10 voturi pentru, 71 impotriva si o abtinere.