Numarul posturilor de televiziune cu acoperire nationala din Grecia va scadea de la opt la doar patru, dupa o controversata licitatie pentru licente TV organizata de guvern. Licitatia - prezentata de autoritati drept o masura impotriva coruptiei din piata media, este considerata de opozitie drept o masura de ingradire a libertatii de exprimare, potrivit The Guardian.

Guvernul a organizat o licitatie-maraton, proces ce a durat aproape trei zile, in urma caruia au fost acordate patru licente de televiziune nationala. Pentru prima data, guvernul a cerut bani pentru astfel de licente si a reusit sa stranga 246 milioane de euro. Din 1989, cand Grecia a permis aparitia radiodifuzorilor privati, licentele au fost acordate gratuit.

Guvernul de stanga al lui Alexis Tsipras a sustinut ca licitatia ar ajuta la combaterea coruptiei in sectorul media si ar permite o reglementare mai buna in domeniu, iar canalele noi ar urma sa ii informeze "mai obiectiv" pe cetatenii eleni, intrucat nu ar mai fi dependente de legaturile proprietarilor lor cu politicienii. In plus guvernul a sustinut ca patru canale ar fi suficiente pentru o piata mica precum cea elena, unde publicitatea TV a avut de suferit din cauza crizei economice si se ridica la circa 280 de milioane de euro anual.

Pe de alta parte, dupa cum noteaza New York Times si Wall Street Journal, masura a fost criticata aspru de proprietarii media si de opozitie, care au acuzat guvernul Tsipras ca doreste sa-si consolideze controlul asupra pietei TV, alegand posturi "prietene", amenintand astfel libertatea de exprimare si de informare.

  • Comisia Europeana nu a ridicat nicio obiectie la adresa licitatiei, dar, dupa cum nota NY Times inaintea licitatiei, a avertizat ca aceasta poate ameninta independenta media.

Cele patru licente au fost acordate unor radiodifuzori existenti deja pe piata - Skai si Antenna, iar alte doua - unui magnat din domeniul constructiilor si proprietarului clubului de fotbal Olympiakos. Printre perdanti se numara posturi de mare audienta precum Alpha si Star, dar si cea mai veche televiziune privata din Grecia, Mega.

Transmisia posturilor fara licenta va fi blocata in 90 de zile, a anuntat guvernul.

  • Mai multi radiodifuzori au contestat de mai mult timp, in instanta, aceasta licitatie, verdictul fiind asteptat luna aceasta.