​Cotidianul american Washington Post a starnit un val de critici la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce a argumentat, intr-un editorial, impotriva gratierii lui Edward Snowden, cel care, acum trei ani, a facut dezvaluiri majore despre activitatile de supraveghere ale serviciilor de informatii din SUA. Criticile vin in conditiile in care Washington Post a fost, alaturi de New York Times sau The Guardian, una dintre publicatiile care au prezentat dezvaluirile lui Snowden si a primit chiar, in urma acelor articole, un Pulitzer pentru jurnalism in serviciu public.

Edward SnowdenFoto: Agerpres/AP

In editorialul sau, Washington Post afirma ca problema gratierii lui Snowden este "complicata", dar, daca s-ar pune problema, presedintele Obama ar trebui sa spuna "nu" cererilor ca acesta sa fie gratiat, pentru ca nu toate dezvaluirile lui au fost de interes public, unele nu ar fi avut o relevanta atat de mare pentru interesul public, iar altele au fost chiar nocive pentru activitatea serviciilor de informatii ale tarii. De notat ca, la Washington Post, board-ule editorial, care se ocupa de articolele de opinie, functioneaza separat de redactia propriu-zisa, adica faptele sunt separate de opinii inclusiv la nivel organizational.

Unul dintre jurnalistii care au contribuit la dezvaluirile de acum trei ani, Glenn Greenwald, ataca frontal, intr-un articol publicat duminica, atitudinea Washington Post:

  • "Trei din cele patru institutii media care au primit si publicat numeroase documente secrete ale NSA (Agentia de Securitate Nationala a SUA - n.red.) furnizate de Edward Snowden - The Guardian, New York Times si The Intercept - au cerut guvernului SUA sa ii permita avertizorului NSA sa revina in SUA, fara a fi inculpat. E modul normal de a actiona pentru o organizatie media care are datorie sa asigure protectia sursei sale si care (...) declara implicit ca informatia oferita de sursa este in interes public. Dar nu este si cazul Washington Post" care "nu doar argumenteaza impotriva unei amnistii, dar cere explicit ca Snowden - propria sursa a ziarului - sa apara in fata instantei sub acuzatii de spionaj", scrie Glenn Greenwald pe site-ul The Intercept.

Potrivit acestuia, Washington Post ar deveni, astfel, "primul ziar care argumenteaza intr-un editorial in favoarea cercetarii penale a propriei sale surse - pe seama careia a castigat si s-a grabit sa accepte Premiul Pulitzer pentru Serviciu Public.".

Pozitia lui Greenwald a fost amplu preluata in presa americana incepand de ieri.

  • Snowden a scris, la randul sau, pe Twitter, ca "pentru a apara NSA in fata criticilor, WashingtonPost ataca propria lor dezvaluire de presa, care a castigat Pulitzer-ul pentru serviciu public".

Desi nu era o prioritate pe agenda Casei Albe, discutia despre o posibila gratiere a lui Snowden a fost reaprinsa de un raport al unui comitet congresional ce argumenta impotriva gratierii avertizorului, raport publicat in momentul in care, pe marile ecrane, tocmai a fost lansat filmul "Snowden" realizat de Oliver Stone. Critici citati de acelasi Washington Post afirma ca Snowden apare, in film, ca un erou care, desi a incalcat legislatia prin ceea ce a facut, a facut-o in interesul public.