Conducerea Radioului public continua sa puna presiuni si sa incerce intimidarea unor jurnalisti critici la adresa managementului, dar nu cerceteaza deloc neregulile din institutie semnalate de acestia, acuza mai multe ONG-uri si personalitati intr-o scrisoare deschisa transmisa, joi, Presedintelui, premierului si presedintilor Comisiilor de cultura din Parlament.

Scrisoarea face referire la cazul jurnalistilor Alexandru Rusu si Catalin Gombos, angajati la Radio Romania Actualitati. Acestia urmeaza sa fie cercetati preliminar de catre o comisie care poate sa aplice si sanctiuni, dupa ce, in prima parte a anului, cei doi, in calitate de avertizori publici, au reclamat in cadrul unei dezbateri publice, iar mai apoi la CNA existenta unei campanii de stiri, dezbateri si spoturi a Radioului impotriva unei initiative legislative ce viza activitatea institutiei. Pentru acea campanie, SRR a fost sanctionata de CNA cu o somatie.

Semnatarii scrisorii deschise avertizeaza "asupra faptului ca acest caz nu este unul singular, ci face parte dintr-o politica manageriala a administratiei Miculescu". Scrisoarea afirma, totodata, ca insasi declansarea cercetarii disciplinare impotriva celor doi jurnalisti inseamna o lezare a dreptului la libera exprimare.

Cei doi au mai fost supusi unei cercetari interne, pe aceeasi tema, si in urma cu cateva luni.

Scrisoarea deschisa, integral:

Noi presiuni ale conducerii SRR impotriva jurnalistilor critici

22.09.2016

Scrisoare deschisa

Presedintelui Romaniei

Prim-ministrului Guvernului Romaniei

Presedintilor Comisiilor de Cultura din Senat si Camera Deputatilor

Va atragem atentia cu ingrijorare asupra continuarii tentativelor de intimidare a jurnalistilor din cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune prin declansarea a noi proceduri de cercetare a doi jurnalisti de la Radio Romania Actualitati, Alexandru Rusu si Catalin Gombos. Astfel, presedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a dispus constituirea unei Comisii de cercetare disciplinara prealabila pentru cei doi jurnalisti, comisie care are posibilitatea sa aplice si sanctiuni in baza dreptului muncii.

Comisia de cercetare disciplinara prealabila are ca obiect o sesizare a unui redactor-sef din cadrul Radio Romania Actualitati cu privire la participarea celor doi jurnalisti la o dezbatere publica si la o sedinta a Consiliului National al Audiovizualului. Atat dezbaterea publica cat si sedinta Consiliului National al Audiovizualului au avut loc dupa ce, in calitate de avertizori publici, cei doi jurnalisti au reclamat o campanie de stiri, dezbateri si spoturi audio demarata de catre toate posturile Societatii Romane de Radiodifuziune impotriva unei initiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de functionare a SRTV si SRR. Aceasta campanie a fost amendata de Consiliul National al Audiovizualului, in integralitatea ei, printr-o somatie publica aplicata SRR.

Avertizam asupra faptului ca acest caz nu este unul singular, ci face parte dintr-o politica manageriala a administratiei Miculescu.

Amintim ca, in data de 11 mai 2016, intr-o alta scrisoare deschisa pe care v-am adresat-o, am atras atentia cu privire la o alta procedura de cercetare, de catre Consiliul de Onoare al SRR, a jurnalistilor care au semnalat derapajele profesionale si legale, la sesizarea redactorului-sef responsabil de continutul editorial al programelor de stiri invocate. Consiliul de Onoare al SRR a respins in unanimitate ca nefondate acuzatiile de incalcare a Statutului Jurnalistului SRR.

Conducerea SRR a depus sesizari la Comisia de cercetare disciplinara prealabila in care este reclamata participarea celor doi jurnalisti la o dezbatere publica, in calitate de avertizori publici, si, respectiv, la raspunsurile date Consiliului National al Audiovizualului. Consiliul de Onoare al SRR si-a declinat competenta si a respins ca tardiv-inaintata sesizarea. O pozitie similara a fost adoptata si de Consilierul Etic al SRR care a constatat tardivitatea sesizarilor. Cu toate acestea, presedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a dispus constituirea Comisiei de cercetare disciplinara prealabila.

Atragem atentia ca, desi avertizorii publici sunt cercetati de mai bine de sase luni, nu a fost facuta publica declansarea vreunei proceduri in cadrul SRR pentru identificarea celor responsabili de derapajele sanctionate de CNA.

Totodata, observam ca in comisia formata din doar trei membri cu drept de vot exista un singur jurnalist care, insa, ocupa o pozitie de management.

Semnalam, din nou, faptul ca insasi o asemenea declansare a cercetarii inseamna o lezare a dreptului la libera exprimare.

Reiteram ca rolul si misiunea postului public de radio sunt grav afectate de asemenea practici. Un post public, precum si libertatea jurnalistilor de exercitare a profesiei, libertatea opiniilor si cea de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratica.

Vom urmari in continuare cu maxima atentie cazul celor doi jurnalisti din Societatea Romana de Radiodifuziune si ne exprimam disponibilitatea de a-i sprijini si asista in cazul in care asemenea masuri abuzive vor continua.

Va solicitam din nou, avand in vedere calitatea in care ati nominalizat membri in Consiliul de Administratie al SRR, sa identificati formele prin care intreaga activitate a managementului Miculescu sa fie evaluata, iar drepturile fundamentale ale omului protejate.

Lista ramane deschisa pentru alte organizatii care doresc sa se alature demersului nostru.

Asociatia ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociatia Frontline Club Bucharest

Conventia Organizatiilor de Media

Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania (AZIR)

Centrul de Resurse Juridice

Apador-CH

Asociatia Pro Democratia

Freedom House Romania

Sindicatul Unit al Salariatilor-Radio Romania

Cristian Pirvulescu, politolog

Gianina Carbunariu, dramaturg