Consiliul National al Audiovizualului a primit pana in prezent 45 de sesizari privind emisiunea "Sinteza zilei" de la Antena 3 in care Olivia Steer a facut o serie de afirmatii anti-vaccinare, sesizarile vizand faptul ca nu a existat si o opinie medicala, iar Mihai Gadea nu si-ar fi indeplinit rolul de moderator, dupa cum a explicat Monica Gubernat, membru CNA.

Mihai Gadea si Olivia SteerFoto: captura Antena 3

"Toti sunt nemultumiti. 85 - 90% dintre oameni (care au facut sesizari la CNA - n.r.) sunt nemultumiti ca nu a existat si o opinie medicala in cadrul acelei emisiuni si ca Mihai Gadea nu si-a indeplinit rolul de moderator, in sensul ca trebuie sa ceara, cu toate ca nu ai ce dovezi sa ceri, dovezile sunt stiintifice, dar toti reproseaza faptul ca nu a existat si o opinie medicala acolo. (...) Steer este cunoscuta ca o persoana care este impotriva vaccinurilor, or venind cu o asemenea emisiune in contextul in care deja avem doi copii morti de rujeola, cred ca este un pic exagerat sa nu ai si o opinie medicala in aceasta dezbatere", a declarat Gubernat, joi, pentru Agerpres.

Ea a sustinut ca Olivia Steer face o pledoarie impotriva vaccinarii copiilor, pentru ca ar duce la autism. "Nu poti sa faci o asemenea afirmatie, sa nu se ceara dovezi, in conditiile in care oricum exista nenumarate studii care au demonstrat ca in niciun caz vaccinarea nu duce la autism. Dar nu suntem toti specialisti, drept pentru care obligatoriu in dezbaterea unei asemenea emisiuni, cu asemenea subiect, trebuie sa ai o opinie medicala. Ar trebui sa introducem inclusiv in Cod obligativitatea ca pe subiecte de acest gen sa existe doua opinii contrare", a subliniat Gubernat.

Monica Gubernat, membru CNA, a anuntat ca va face o autosesizare privind aceasta emisiune si ca, de indata ce se va finaliza raportul, va fi introdus pe ordinea de zi a Consiliului. In opinia sa, emisiunea incalca prevederi legislative privind informarea corecta.