Conglomeratul american de comunicatii AT&T a anuntat sambata ca a ajuns la un acord sa cumpere gigantul media Time Warner Inc., acord estimat la 85,4 miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal. Achizitia pune semne de intrebare privind viitorul grupului media Central European Media Enterprises, companie internationala pe care o controleaza Time Warner si care, in Romania, detine liderul pietei locale de televiziune, Pro TV.

  • Anuntul oficial - aici

AT&T urmeaza, astfel, pasii facut de alte mari companii de telecom si tehnologie - de la Verizon si Comcast la Amazon si Google - care incearca sa-si intareasca proprietatile media. Time Warner detine, intre altele, posturi precum HBO, CNN, TNT, dar si studiourile Warner Bros.

Va mai dura, insa, pana cand acordul va deveni realitate - daca va reveni. Surse citate de Wall Street Journal estimeaza ca procesul de aprobare a tranzactiei va dura probabil pana in ultima parte a anului viitor, deoarece achizitia trebuie sa primeasca aprobarea autoritatilor din domeniul concurentei. Iar acestea, arata publicatia citata, sunt foarte precaute:

  • Tranzactia prin care gigantul telecom AT&T preia gigantul media Time Warner este cea mai mare de acest fel de la achizitia NBCUniversal de catre Comcast si duce la formarea unui colos similar. Dar tranzactia Comcast-NBCU a ridicat numeroase probleme, iar autoritatile concurentei nu ar mai fi dispuse sa treaca cu vederea nereguli in cazul unei alte fuziuni de asemenea proportii.

Un semnal l-a tras si candidatul republican la presedintia SUA, Donald Trump, care a afirmat deja ca daca va fi ales presedinte ar respinge fuziunea, deoarece nu e de acord cu o consolidare si mai puternica pe piata media.

Time Warner este prezent si pe piata central si est-europeana prin compania Central European Media Enterprises (CME), compania-mama a Pro TV, prezenta si in alte cinci tari din regiune. Pde de alta parte, AT&T nu este prezent in zona si nici nu si-a exprimat interesul sa se dezvolte in aceasta parte a lumii.

  • Zilele trecute, cand au aparut primele informatii legate de un eventual acord AT&T-Time Warner, Orlando Nicoara facea trimitere, pe propriul blog, la noi speculatii aparute pe piata din Cehia, privind o eventuala preluare a CME de catre un fond ceh. Detalii aici

Potrivit surselor citate de WSJ, in urma acordului anuntat sambata, Randal Stephenson, CEO AT&T, va conduce compania dupa fuziune, iar Jeff Bewkes, CEO Time Warner, va pleca dupa o perioada de interimat. Jeff Bewkes este cel care, acum doi ani, respinsese o alta mare oferta venita din partea 21st Century Fox, companie controlata de Rupert Murdoch.