"Soc! Soros si-a pus propriul copil in fruntea guvernului Romaniei. Ciolos, fiul nelegitim?" Aceasta este titlul unei stiri false, publicata pe un site neasumat, care s-a raspandit masiv in retelele de socializare pe parcursul zilei de marti. Asa-zisa "stire" nu citeaza nicio sursa, e publicata pe un site neasumat, ce promoveaza mesajele lui Calin Popescu Tariceanu, Victor Ponta, PSD si ALDE. Pana dupa-amiaza, textul inregistrase aproape 23.000 de vizualizari, fara sa fi fost preluat de vreun alt site de stiri, fie ele si false.

Stire falsa cu Ciolos si SorosFoto: Captura Exclusiv24

Materialul apare la doar o zi dupa ce Dacian Ciolos a declarat ca nu il cunoaste pe George Soros si nu are nicio legatura cu acesta.

Cu totul, textul de pe site-ul Exclusiv24.ro are un singur paragraf de 12 randuri. Nu este citata nicio sursa, ci doar "o informatie venita din Salaj". Desi incepe cu un conditional-optativ ("Ciolos ar fi copilul ilegitim al lui George Soros", conform "informatiei" din Salaj), materialul continua fara dubii: premierul "a fost infiat" de la o "unguroaica cu care Soros a avut o aventura". Ceea ce "explica si ascensiunea actualului premier in forurile Uniunii Europene si sprijinul primit de la tatal natural". Restul "stirii" explica limpede cititorului de ce ar urma sa fie dezastru daca Ciolos si USR castiga dupa alegeri: sapte randuri in care sunt rezumate conspiratiile promovate de Romania TV, Sebastian Ghita&Co. pe tot parcursul campaniei electorale.

  • Domeniul Exclusiv24.ro este inchiriat de la o firma de inregistrat domenii din SUA. Site-ul nu are niciun fel de element care sa precizeze identitea celor care il opereaza: rubrica redactionala, semnaturi, date de contact. Articolul mentionat este, de departe, cel mai vizionat de pe acest site, care s-a lansat la inceputul anului (doua texte in ianuarie si februarie a.c.), dar si-a intensificat activitatea in noiembrie, dupa intrarea in campanie electorala.

Cele 27 de texte publicate pe site de la lansare pana acum au, de obicei, cateva zeci pana la cateva sute de vizualizari. Exista si exceptii, precum un articol care acuza "o manipulare de campanie: bradul de la Tg Jiu mai ieftin decat manopera de la Drobeta Turnu Severin" (peste 10.000 de vizualizari"). Articolele fie promoveaza mesajele lui Calin Popescu Tariceanu, ALDE, Victor Ponta si PSD, fie ii ataca pe presedintele Iohannis, pe premierul Ciolos si pe "tehnocrati".

Pe Facebook, pagina Exclusiv24.ro are doar doua materiale distribuite: unul din februarie, despre Islanda, urmat acum de cel despre Ciolos si Soros. Pagina avea, marti la pranz, putin peste 150 de like-uri. Materialul mentionat a fost distribuit, de pe aceasta pagina, de aproape 400 de ori. Adesea, textul a fost distribuit insotit de comentarii ironice (" ce au fumat astia de la exclusiv24.ro?", "vreau si eu ce au fumat autorii textului"), alteori de comentarii ce sugereaza indoiala: "dar daca asa e?" ("Pamflet sau nu?", "Adevar sau manipulare?"). De cele mai multe ori, a fost distribuit pur si simplu, fara niciun comentariu.