Dorina Rusu, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a declarat vineri, pentru agentia de presa News.ro, ca s-a autosesizat in legatura cu toate emisiunile difuzate in perioada campaniei electorale ce au continut mesaje impotriva lui George Soros, dar si in legatura cu difuzarea la Romania TV a unui material video care ar fi asumat de gruparea Anonymous, potrivit caruia George Soros ar fi fost implicat in incendiul din clubul Colectiv, derapaj care ar putea duce la intreruperea emisiei.

Dorina Rusu, CNAFoto: Agerpres

"Cred ca e un caz foarte grav de manipulare, de dezinformare si cred ca intra foarte bine la articolul 3.2 din Lege si, de asemenea, la 64 din Cod. Dupa parerea mea, in cazuri de o asemenea gravitate se poate ajunge si la intreruperea emisiei. Sigur, nu pot sa garantez ca vor fi de acord colegii mei cu asta, dar mie mi se pare ceva foarte grav. Probabil ca fac toate lucrurile astea cu buna stiinta, manipuleaza opinia publica astfel incat sa se indrepte spre un anumit partid, impotriva altora. As propune intreruperea emisiei", a spus Dorina Rusu pentru News.ro.

Articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului prevede ca toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si a evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor.

"In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: a) asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta. (2) In cazul in care informatiile prezentate se dovedesc a fi eronate in mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie sa aduca rectificarile necesare in cel mai scurt timp si in conditii similare de difuzare.(3) In cazul in care informatia provine din surse confidentiale sau a caror credibilitate nu este suficient verificata, se va mentiona explicit", prevede articolul 64 din Codul de reglementare a continutului audiovizual.

Membrul CNA a adaugat ca a mai facut o autosesizare, la inceputul saptamanii, cu privire la toate emisiunile din campania electorala care au fost concepute impotriva lui George Soros si in care numele lui a fost folosit pentru a manipula.

"Am facut o sesizare cu privire la toate emisiunile din campanie legate de problema campaniei impotriva lui Geoge Soros si legat de felul in care numele lui a fost folosit pentru a manipula. Cred ca efectul este foarte grav, pentru ca duce la resuscitarea sovinismului, xenofobiei si chiar a antisemitismului si este impotriva valorilor occidentale, de fapt", a mai spus Dorina Rusu, pentru News.ro, mentionand ca a vazut campania in special la Romania TV, dar si la alte posturi, mai ales atunci cand au fost prezenti reprezentantii PRU si PSD.

Un alt membru CNA, Radu-Bogdan Herjeu, a spus ca subiectul va ajunge pe ordinea de zi a forului audiovizual in sedinta de marti, daca se va face o monitorizare sau, cel mai tarziu, in sedinta de joi.

"Desigur, daca colegii mei vor binevoi sa vina la munca. Eu sper ca marti sa ne putem intalni. In fond, in toata campania nu am avut decat doua sedinte", a precizat Radu-Bogdan Herjeu.

Membrul CNA a spus ca nu se va autosesiza in legatura cu difuzarea materialului video care ar fi asumat de gruparea Anonymous potrivit caruia George Soros ar fi fost implicat in incendiul din clubul Colectiv, pentru ca nu l-a vazut.

"Eu nu pot sa fac autosesizare daca nu am vazut. Nu mi se pare corect", a spus membrul CNA.

Referitor la apelul adresat de ActiveWatch Consiliului National al Audiovizualului de a lua masuri urgente si ferme fata de maniera in care Romania TV a reflectat campania electorala, Radu-Bogdan Herjeu a spus ca institutia aplica sanctiuni atunci cand constata incalcari ale legii.

"Treaba CNA-ului este sa vada un rapport de monitorizare, sa vada imaginile, sa asculte reprezentantii postului si sa ia o decizie. CNA-ul nu o sa amendeze pe cineva pentru ca ii cere altcineva. O sa amendeze in momentul in care o sa constate incalcarile legii, cu articol si paragraf. Din pacate, lipsa de bun simt, de decenta, nu se amendeaza in Romania in general, iar legea audiovizualului nu are asemenea referinte", a afirmat membrul CNA.

Dorina Rusu a spus, de asemenea, ca marti ar trebui sa se desfasoare sedinta CNA, dar "nu se stie niciodata", iar institutia se dovedeste a fi ineficienta intrucat nu isi indeplineste rolul de a servi interesul public.

"Teoretic ar trebui sa avem sedinta marti, problema este ca nu se stie niciodata. In campania asta asa a fost, cand nu te astepti nu vin, nu se face cvorum, cum a fost si toata vara. Nu stiu daca este deliberat, pentru ca, de fapt, au lipsit colegi din toate partile, nu au lipsit doar cei pusi de PSD. Niciodata nu cred ca s-a intamplat in vreo campanie sa nu se tina sedinte. CNA-ul se dovedeste a fi o institutie ineficienta, care nu isi indeplineste rolul pentru care a fost creata, de a servi interesul public", a afirmat Dorina Rusu, precizand ca un coleg, Florin Gabrea, este bolnav.

Organizatia de media ActiveWatch a avertizat vineri, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, ca postul de televiziune Romania TV desfasoara o operatiune de manipulare, difuzand un material video care ar fi asumat de gruparea Anonymous, despre o presupusa implicare a lui George Soros in incendiul din clubul Colectiv.