Facebook a devenit din nou tinta criticilor dupa ce programul sau menit sa previna distributia de continut explicit sexual a blocat o fotografie a statuii lui Neptun din Bologna, opera de arta ce dateaza din secolul al 16-lea, potrivitThe Guardian, care citeaza Daily Telegraph. Reteaua sociala a admis eroarea ce a facut ca imaginea sa fie blocata pentru ca prezenta trupul "intr-o masura excesiva".

HotNews.roFoto: Hotnews

O scriitoare, Elisa Barbari, a ales statuia pentru a ilustra pagina sa de Facebook despre "povesti, curiozitati si perspective din Bologna". Dar programele folosite de Facebook au apreciat ca monumentul din Piazza del Nettuno nu respecta regulile retelei sociale privind nuditatea.

Intr-o declaratie transmisa scriitoarei, Facebook a aratat ca "utilizarea imaginii nu a fost aprobata deoarece incalca regulile Facebook privind publicitatea. Prezinta imagine cu un continut explicit sexual si in care trupul apare intr-o masura excesiva (...) Folosirea de imagini sau clipuri video cu trupuri nude (...) nu este permisa, chiar daca aceasta are scopuri artistice sau educationale".

Dupa ce Barbari a reactionat public, acuzand cenzura si amintind ca in anii 1950 autoritatile inveleau statuia lui Neptun la incheierea anului scolar, Facebook a reactionat printr-un purtator de cuvant care a admis greseala:

  • "Echipa noastra proceseaza milioane de imagini publicitare in fiecare saptamana, iar in unele cazuri interzicem reclame in mod incorect. Aceasta imagine nu incalca politicile noastre privind publicitatea. Ne cerem scuze pentru eroare (...)".

Sursa citata aminteste si alte cazuri in care Facebook a actionat astfel:

  • anul trecut, a cerut unui utilizator norvegian sa indeparteze dintr-o postare a sa o imagine din 1972, ce a castigat Premiul Pulitzer si care infatiseaza o fetita goala ce fuge de un atac cu napalm, in timpul razboiului din Vietnam. Facebook a revenit asupra deciziei sale de atunci
  • in ianuarie 2015, Facebook a fost acuzata ca a cenzurat imagini cu statuia Micii Sirene din Copenhaga.