Iesirile publice ale unora dintre membrii CNA dovedesc atmosfera ce guverneaza in forul audiovizual, aspru criticat pentru atitudinea sa fata de derapajele grave ale unor canale TV precum Romania TV si Antena 3. Dorina Rusu, membru CNA, arata intr-un comunicat transmis luni ca institutia este "in blocaj, ineficienta si nefunctionala" si "lasa loc liber derapajelor de orice fel in spatiul audiovizual". Un alt membru, Valentin Jucan, comenteaza pe Facebook: "de ce mint unele televiziuni? (...) Pentru ca... Voiculescu; pentru ca... Ghita". In acelasi timp, un al treilea, Radu Herjeu, apeleaza tot la Facebook pentru a-i ironiza pe presedintele Iohannis, pe liderul USR Nicusor Dan si pe protestatari si ii invita pe cititorii blogului sau sa se uite la filme.

Radu Herjeu despre proteste, Antena 3 si Romania TVFoto: Captura Facebook
  • UPDATE Radu Herjeu a reactionat pe blogul sau la articolul HotNews.ro. Vezi la finalul articolului

Dorina Rusu, numita in CNA la propunerea presedintelui Klaus Iohannis, arata luni, intr-un comunicat de presa, ca forul audiovizual a ajuns sa nu-si mai indeplineasca misiunea de garant al interesului public pentru ca sedintele nu mai au loc: "Nu este vorba aici despre cum anume ar trebui sa arate deciziile luate, prin vot, de membrii Consiliului. Nu este vorba nici despre faptul ca CNA ar trebui sa ia decizii sub presiunea strazii. Dar este vorba despre faptul ca institutia nu face nimic, atunci cand legea i-o cere."

Dorina Rusu arata ca de la inceputul anului CNA s-a intrunit doar de doua ori si ca institutia, prin lipsa de activitate si de reactie, "lasa loc liber derapajelor de orice fel in spatiul audiovizual".

Comunicatul integral al Dorinei Rusu:

Consiliul National al Audiovizualului este una dintre tintele protestelor din zilele acestea si este una dinte institutiile cele mai blamate de opinia publica, in ultima vreme. Pe buna dreptate, caci institutia nu-si indeplineste misiunea care ii este atribuita prin lege, aceea de garant al interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale.

Ca membru CNA, am facut multe autosesizari in legatura cu ceea ce consider a fi incalcari grave ale legislatiei de catre posturile de televiziune, atat cu privire la felul in care au fost relatate si comentate protestele din 22 ianuarie, cat si cu privire la alte incalcari. Dar deciziile se iau in sedintele Consiliului, care, din lipsa de cvorum, nu au loc. Pentru o sedinta, e nevoie de prezenta a 8 din cei 11 membri ai Consiliului. Din diferite motive, unii dintre membrii Consiliului lipsesc constant, fapt care face imposibila intrunirea cvorumului de sedinta.

Consiliul National al Audiovizualului este o institutie aflata in blocaj, ineficienta si nefunctionala, care, prin lipsa ei de activitate si de reactie, lasa loc liber derapajelor de orice fel in spatial audiovizual din Romania, dar si interpretarilor privind politizarea institutiei. Cum sa nu existe interpretari politice ale lipsei de reaactie a CNA, cand in fiecare zi, pe cateva posturi TV, se petrec incalcari ale legislatiei audiovizualului, iar institutia nu reactioneaza in niciun fel?

Daca CNA ar fi discutat si ar fi sanctionat la timp derapajele de pe posturile TV, nu s-ar fi ajuns, probabil, in situatia de acum, in care posturi TV duc campanii de dezinformare si manipulare care intoxica opinia publica. Sau, cel putin, nu s-ar fi ajuns atat de departe. Nu este vorba aici despre cum anume ar trebui sa arate deciziile luate, prin vot, de membrii Consiliului. Nu este vorba nici despre faptul ca CNA ar trebui sa ia decizii sub presiunea strazii. Dar este vorba despre faptul ca institutia nu face nimic, atunci cand legea i-o cere.

In 2016, din cauza lipsei sedintelor, CNA a solutionat in sedinte publice numai o mica parte din sesizarile care i-au fost adresate, atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice. Sute de reclamatii ajung sa se prescrie din cauza lipsei de activitate a Consiliului. O parte din reclamatiile din campania electorala nu au ajuns nici acum sa fie discutate. In 2017 au avut loc, pana acum, doar doua sedinte.

Una dintre cauzele blocajului in care se afla CNA este lipsa de autoritate a conducerii institutiei. O persoana cercetata penal pentru abuz in serviciu, dar pastrata in functie de de majoritatea parlamentara, nu are cum sa aiba autoritate in fata colegilor, nici sa dea credibilitate institutiei in fata opiniei publice.

Nu este, insa, singura cauza. Lipsa unui autentic control paramentar este o alta cauza. Parlamentul, sub al carui control se afla CNA, ar trebui sa ceara socoteala institutiei pentru faptul ca nu-si indeplineste misiunea si sa faca schimbarile necesare. Chiar daca, in aparenta, pentru actuala majoritate parlamentara este un avantaj lipsa de reactie a CNA, in realitate nu poate fi in folosul nimanui faptul ca o institutie a statului nu functioneaza. In orice caz, nu in folosul democratiei.

La randul sau, Valentin Jucan, care a fost numit in CNA la propunerea PDL, in 2012, a apelat tot la Facebook pentru a publica fotografii cu protestele din Cluj, pentru a promite ca se autosesizeaza cel putin in privinta Romania TV si pentru a comenta motivatia felului cum "mint unele televiziuni" care sustin amnistia si gratierea: "pentru ca... Voiculescu; pentru ca... Sebastian Ghita".

Pe de alta parte, Radu Herjeu, numit in CNA acum doi ani cu sustinerea grupurilor parlamentare ale PSD, a ironizat pe Facebook interventia lui Iohannis din timpul protestului, dar si aparitia lui Nicusor Dan ("Ce rau imi pare acum ca n-am dat tara in mainile grijulii ale acestui "parinte" perfect!", scrie membrul CNA pe marginea unei fotografii cu reprezentantul USR). Tot pe Facebook, Herjeu lasa de inteles ca Antena 3 si Romania TV si-ar fi indeplinit rolul de a informa opinia publica: "Cei mai multi romani au aflat despre doleantele protestatarilor, uitandu-se la cele doua televiziuni pe care acestia le vor inchise. Doar constat ironia", scrie el.

Duminica seara, in timpul protestelor, inainte de a recomanda audientei sale doua filme, acelasi Radu Herjeu sugera ca protestele ar fi fost impotriva majoritatii parlamentare si a guvernului, nu impotriva masurilor privind amnistia si gratierea: "Mi se pare usor halucinant ce se-ntampla acum. Presedintele tarii participa la un miting fara autorizatie (!), antiguvernamental si antimajoritate parlamentara (!!). Imaginea cu limuzina prezidentiala pusa pe avarii, care conducea multimea pedestra, face cat un milion de cuvinte!"

UPDATE 24.01.2017 Radu Herjeu a publicat pe blogul sau si pe Facebook o reactie ce poarta marca "drept la replica", dar pe care HotNews.ro nu a primit-o, conform cutumelor legate de dreptul la replica, in care afirma ca mai multe fraze si expresii din acest articol sunt "mizerii". Pentru modul in care HotNews.ro a reflectat modul cum a comunicat el pe Facebook, el isi exprima nemultumirea ca nu a fost intrebat ce parere are.

Radu Herjeu in pozitia de pe blogul sau - pe scurt:

  • Referitor la nota HotNews.ro ca Radu Herjeu a fost numit in CNA la propunerea PSD (articolul precizeaza cine a facut propunerile in cazul tuturor celor trei membri mentionati), el noteaza ca a fost numit cu sprijinul majoritatii covarsitoare a parlamentarilor.
  • El afirma ca este o mizerie afirmatia ca "Herjeu lasa de inteles ca Antena 3 si Romania TV si-ar fi indeplinit rolul de a informa opinia publica", atunci cand HotNews.ro il citeaza scriind ca "Cei mai multi romani au aflat despre doleantele protestatarilor, uitandu-se la cele doua televiziuni pe care acestia le vor inchise (...)". Potrivit lui Radu Herjeu, "Nicaieri nu am facut vreo referire (pozitiva, neutrra sau negativa) la posibilele derapaje din programele TV din ultimele zile. Pentru ca nu am obiceiul si nici nu mi se pare normal sa ma antepronunt. "
  • El califica drept "o mizerie" faptul ca HotNews.ro a interpretat drept lucruri scrise de le pe Facebook drept ironii pe seama protestatarilor. "Nicaieri nu am ironizat protestatarii. Dincolo de motivatiile unora, gestul lor e firesc intr-o democratie. Deci, afirmatia din titlu "Radu Herjeu - ironii pe seama protestatarilor" este o mizerie."
  • Radu Herjeu arata ca este un membru CNA foarte activ, cu multe amenzi propuse, ca la propunerea sa "au fost amendate toate posturile centrale de televiziune, fara discriminare (...)" si ca in doi ani n-a lipsit decat de la doua sedinte si a avut doar sase zile de concediu.
  • Pozitia lui integrala - aici