Comisia parlamentara pentru Cultura, Media si Sport din Marea Britanie a demarat luni o ancheta privind fenomenul publicarii de stiri false, pe retelele de socializare si pe internet, relateaza agentia Associated Press, citata de News.ro.

Presedintele comisiei, Damian Collins, a declarat ca actualul curent este "o amenintare la adresa democratiei", ce submineaza increderea publica in presa.

El a cerut companiilor majore din domeniul IT sa faca mai multe pentru a evita raspandirea de stiri false pe platformele lor.

"Asa cum companii majore IT au acceptat ca au o responsabilitate sociala de a combate pirateria online si difuzarea ilegala de continut, la fel trebuie sa ajute la rezolvarea problemei raspandirii stirilor false pe platformele media de socializare", a subliniat el.

Ingrijorarea privind stirile false a luat amploare dupa alegerile prezidentiale din Statele Unite. Potrivit analistilor si expertilor, este posibil ca o serie de informatii false despre Hillary Clinton publicate online sa ii fi afectat credibilitatea candidate in ultimele saptamani de campanie.

Comisia britanica intentioneaza sa studieze limita dintre comentariile legitime si propaganda si sa evalueze impactul stirilor false asupra modului in care opinia publica percepe lumea.

De asemenea, va analiza posibilitatea ca programe informatice sa poata fi folosite pentru a indeparta stirile false de pe feed-urile de stiri.