Televiziunile Pro TV, B1 TV, Prima TV si National TV au fost somate de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), joi, pentru incalcari ale legii audiovizualului in editii ale emisiunilor "La Maruta", "Talk B1", "Focus", respectiv "Fosta mea iubire", in care au fost prezentate, intre altele, un dans la bara, un cal biciuit si in care a fost simulat actul sexual, scrie News.ro.

Pro TV a primit somatie publica in baza articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului pentru o editie a emisiunii "La Maruta" difuzata in direct pe 1 martie 2017, in intervalul orar 14.56 - 16.59, in care a aparut o tanara care a dansat la bara. Secventa a durat aproximativ doua minute si jumatate, potrivit raportului de monitorizare.

"Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", arata articolul mentionat.

B1 TV a fost somata pentru doua editii ale programului "Talk B1", difuzate pe 14 si 29 decembrie 2016, in care s-a discutat despre rezultatele alegerilor parlamentare si consultarile de la Cotroceni in vederea formarii noului Guvern, respectiv despre amanarea numirii premierului de presedintele Klaus Iohannis pana dupa Revelion. Cele doua editii au fost reclamate pentru limbaj neadecvat si lipsa de impartialitate.

Somatia pentru B1 TV a fost data in baza articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta.

CNA a somat Prima TV pentru emisiunea "Focus" difuzata pe 26 decembrie 2016, in care apare o secventa cu un cal biciuit de patru tineri. Sanctiunea a fost data in baza articolului 18, alineatul a din Codul audiovizualului - nu pot fi difuzate in intervalul orar 6.00 - 23.00 productii care prezinta: a) violenta fizica, psihica sau de limbaj, in mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate.

National TV a fost somata pentru emisiunea "Fosta mea iubire" difuzata pe 12 noiembrie 2016, de la ora 22.00 pana la ora 23.00, in care au existat secvente cu personaje de sex feminin carora li se putea observa lenjeria intima, precum si secvente unde erau simulate miscari specifice actului sexual, potrivit raportului de monitorizare.

Sanctiunea pentru National TV a fost data in baza articolului 18, litera b din Codul audiovizualului, potrivit caruia nu pot fi difuzate in intervalul orar 6.00 - 23.00 productii care prezinta scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscene.