Viziunea asupra rolului de supraveghere a presei fata de puterea politica nu a fost niciodata atat de diferit intre simpatizantii democrati si cei republicani, potrivit unui studiu publicat miercuri de institutul independent Pew Research Center, scrie AFP.

Circa 89% dintre simpatizantii democrati cred ca viziunea critica a presei "impiedica liderii politici sa faca lucruri pe care nu ar trebui sa le faca" (rolul de caine de paza al democratiei), o opinie impartasita de doar 42% dintre republicani.

Ecartul dintre cele doua tabere (47 de puncte) nu a depasit niciodata 28 de puncte pana in prezent. Pew Research Center studiaza acest aspect din 1985.

In 2016, proportia republicanilor care considerau ca rolul critic al presei are o influenta pozitiva asupra conduitei liderilor politici era usor mai mare (77%) decat in randul democratilor (74%).

Presedintele Donald Trump are relatii conflictuale cu majoritatea presei, cel putin public.

Diviziunea dintre stanga si dreapta se regaseste si in opinia pe care respondentii o au despre mass media.

Proportia simpatizantilor democrati care cred in informatia pe care o primesc prin intermediul presei nationale este in crestere (+7 pana la 34%) si sensibil superioara (23 de puncte in plus) fata de republicanii care impartasesc aceeasi opinie (doar 11%).

In ambele cazuri, insa, nivelul de incredere in presa nationala ramane slab.

Studiul a fost realizat online in perioada 13 - 27 martie pe un esantion de 4.151 de persoane.