Radioul public va fi partener al CentruluI Rus de Stiinta si Cultura din Bucuresti, principalul promotor in Romania al culturii ruse agreate de Kremlin, in organizarea concertului de deschidere a Zilelor Culturii Ruse, dupa cum anunta materialele de promovare online ale evenimentului. Este vorba despre un concert de muzica clasica, ce va avea loc la Sala Radio pe 15 octombrie. Actualul sef al Radioului, Georgica Severin, spune ca parteneriatul a fost semnat de fosta conducere a institutiei, dar ca nu are obiectii, avand in vedere natura culturala a evenimentului.

Sediul Radio RomaniaFoto: romania-actualitati.ro

Potrivit materialelor publicate pe Facebook de Centrul Rus de Stiinta si Cultura, a saptea editie a Zilelor Culturii Ruse va cuprinde mai multe evenimente, in perioada octombrie-noiembrie. Printre acestea, un concert de muzica clasica la Sala Radio, o expozitie de costum traditional rusesc la Ploiesti si la sediul Centrului din Bucuresti, un Festival de film rus la Cinemateca Eforie, participarea la Gaudeamus alaturi de o editura ruseasca si o expozitie de "email in tehnica clasica arsa".

  • Concertul din 15 octombrie este descris drept "o celebrare a artei, organizate de centrul Rus de Stiinta si Cultura din Bucuresti, impreuna cu Ambasada Rusiei si Radio Romania". In cadrul acestuia, "tineri muzicieni (...) vor interpreta capodopere ale muzicii clasice ruse pentru pian si vioara". Radio Romania este prezentat drept "partener media", urmand sa puna la dispozitie sala de concert si sa difuzeze materiale pe post.

In contextul in care Radioul public acorda o atentie foarte mare mesajelor Rusiei, HotNews.ro l-a intrebat pe directorul interimar al SRR, Georgica Severin, in legatura cu aceasta asociere cu Centrul Rus de Stiinta si Cultura - organism ce refuza calificativul de instrument de "soft power" al Rusiei, dar care s-a implicat in actiuni de propaganda. Potrivit sefului Radioului, parteneriatul a fost semnat de fosta conducere a institutiei in data de 26 aprilie 2017 - chiar ziua in care fostul presedinte-director general al Radioului, Ovidiu Miculescu, a fost demis de catre Parlament.

Cu toate acestea, Georgica Severin spune ca nu are nicio obiectie in privinta acestui parteneriat, fiind vorba despre un act de cultura, despre muzica clasica. Radio Romania are parteneriate cu toate centrele culturale ale altor tari in Romania, a aratat el, precizand ca a citit contractul cu Centrul rus si nu a gasit nimic care sa depaseasca acest cadru cultural si nici vreo alta neregula.