FBI vrea sa afle daca Sputnik, entitate media activa la nivel global si controlata de statul rus, functioneaza efectiv ca mijloc nedeclarat de propaganda in favoarea Kremlinului, ceea ce ar fi o incalcare a legislatiei americane, potrivit Vice News, care citeaza Yahoo News.

Potrivit surselor citate, fostul corespondent Sputnik la Casa Alba, Andrew Feinberg, a descarcat pe laptopul sau numeroase documente si mesaje interne ale Sputnik, inainte sa fie dat afara de la aceasta institutie, in luna mai. Acum, Feinberg a declarat pentru Yahoo News ca, pe 1 septembrie, a fost interogat timp de peste 2 ore de FBI, la Washington, in conditiile in care in august el publicase o relatare a activitatii sale la Sputnik, intitulata "Viata mea la o retea de propaganda rusa".

Vice arata ca orice entitate implicate in activitati de propaganda in SUA trebuie sa declare ca face acest lucru, in caz contrar incalcand Legea de inregistrare a agentilor straini. FBI, potrivit sursei citate, tocmai acest lucru il verifica - daca Sputnik, entitate controlata de statul rus, actioneaza ca instrument nedeclarat de propaganda.

In materialul publicat in august, Feinberg scrie, la final: "Practic, misiunea Sputnik - "sa spuna ceea ce nu se spune" - inseamnca ca oferta de continut a Sputnik ar trebui sa reflecte viziunea rusa asupra oricarui eveniment, fie ca are legatura cu realitatea, fie ca nu".

Sursa mentionata o citeaza pe Margarita Simonyan, redactor-sef al Sputnik, dar si al retelei TV ruse RT, potrivit careia investigatia FBI este "dezgustatoare". Ea prezice, conform aceleiasi surse, ca Rusia va raspunde investigand la randul sau jurnalisti americani activi la Moscova.