Consiliul National al Audiovizualului a decis joi sa notifice Comisia Europeana si Ofcom-ul, CNA-ul englezesc, ca programul de televiziune AXN a incalcat ligislatia audiovizuala din Romania prin difuzarea unui clip de desene animate cu veverite sinucigase la ore de maxima audienta, cand copiii se afla in fata televizorului.

UPDATE: Un grup de deputati PD-L din Parlamentul European au solicitat la randul lor, joi, Comisiei Europene sa vina cu solutii la problema emisiunilor cu continut violent difuzate in orarul de audienta accesibil minorilor. Potrivit comunicatului in acest sens remis HotNews.ro, patru eurodeputati au luat initiative in reactie la difuzarea, in mai multe state membre ale UE, a unor desene animate cu continut violent, dand drept exemplu serialul "Veverite sinucigase".

CNA a decis sa notifice si HBO Romania, companie care difuzeaza programul AXN in Romania cu privire la incalcarea art.15 din codul Audiovizualului, prin difuzarea desenului animat "Veveritele sinucigase", in care personajele privesc sinuciderea ca pe un eveniment haios din viata lor.

Intre timp, Ileana Cecanu, PR Manager la HBO, compania care promoveaza AXN in Romania, a precizat pentru HotNews.ro ca "in prezent, stim ca programul in cauza a fost scos din grila AXN, ramanand doar noaptea tarziu".

Un reprezentant al postului de televiziune a fost astazi asteptat in sedinta publica a CNA pentru rezolvarea situatiei amintite pe cale amiabila. Insa, potrivit PR Managerului HBO, Ileana Cecanu, AXN Romania nu are un reprezentant legal, fiind coordonat de AXN Central Europe cu sediul la Budapesta, în Ungaria, sub conducerea General Managerului Stephen White.

Prin urmare, invitatia CNA nu a putut fi onorata, dar HBO Romania va sugera conducerii AXN din Budapesta sa scoata din program clipul "incriminat". "Noi nu vrem sa ajungem la un conflict cu CNA-ul si este o chestiune de bun simt sa luam o masura in acest sens", spune PR Managerul HBO, Ileana Cecanu.

Amintim ca, potrivit legislatiei audiovizuale europene, postul AXN este protejat de principiul tarii de origine, fiind licentiat in Marea Britanie. Cu toate astea, desenul animat este inclus doar in grila de programe pentru Europa de Est.

Daca desenul animat "Veveritele sinucigase' va continua sa existe in grila de programe a postului de televiziune AXN, in intervalul orar 6.00-22.00, CNA-ul va sugera cablistilor sa scoata programul din grila de baza si sa permita difuzarea lui doar in grila optionala de programe.