Curtea de Apel Galati a decis achitarea tuturor inculpatilor intr-unul dintre cele mai vechi si mai rasunatoare dosare ce vizeaza presa: asa-numitul "Dosar Gazeta", in care mai multi sefi si jurnalisti ai unui trust de presa clujean au fost acuzati de santaj si constituire de grup infractional, semnaleaza Actualdecluj.ro. Decizia instantei, pronuntata pe 20 decembrie, desfiinteaza verdictul dat in aprilie 2016 de Tribunalul Braila, in care mai multi dintre inculpati fusesera condamnati la inchisoare cu suspendare.

Dosarul, indreptat impotriva mai multor jurnalisti si sefi de presa de la Gazeta de Cluj si alte publicatii din Ardeal, a fost deschis in 2006, la Cluj. El a fost mutat, insa, nu dupa multa vreme, la Braila, unde audierile si procedurile au durat pana la decizia Tribunalului Braila din primavara anului trecut. Acel verdict a fost contestat, insa, la curtea de Apel, unde a intrat pe rol in urma cu aproximativ un an.

Prin decizia din 2016, doua inculpate, Memoranda Onac-Solomon si Anca Cocut-Voda, au fost achitate, dar au primit pedepse de inchisoare cu suspendare, pentru asociere la un grup infractional organizat si/sau santaj in forma continuata, conform Agerpres, citat de Antena 3.ro:

  • directorul trustului Gazeta, Liviu Aurel Man
  • directorul Gazetei de Maramures, Calin Dan Parcalab
  • directorul cotidianului Zi de Zi din Targul Mures, Aurelian Grama
  • fostul director de investigatii al trustului Gazeta, Ioan Otel,
  • fostul jurnalist Dorel Alexandru Vidican
  • fostul sef al departamentului de protectie interna al trustului Gazeta, Adrian Avarvarei,
  • fostul director administrativ al trustului Gazeta, Aurel Muresan

Curtea de Apel Galati i-a achitat pe toti acestia, dar a mentinut masurile asiguratorii si a lasat nesolutionate actiunile civile formulate in aceasta cauza de multe parti civile.

Solutia Curtii de Apel Galati:

  • Admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Braila si de inculpatii Man Liviu Aurel, Parcalab Calin Dan, Grama Aurelian, Otel Ioan, Vidican Dorel Alexandru, Avarvarei Adrian si Muresan Aurel.
  • Desfiinteaza, in parte, sentinta penala nr. 70 din 15.04.2016 pronuntata de Tribunalul Braila in dosarul nr. 964/113/2007 si, in rejudecare: In baza art. 396 alin. 5 C.proc.pen., in referire la art. 16 alin. 1 lit. b teza 1 C.proc.pen., achita pe inculpatii Man Liviu Aurel, Parcalab Calin Dan, Grama Aurelian, Otel Ioan, Vidican Dorel Alexandru, Avarvarei Adrian, Muresan Aurel, Solomon (fosta Onac) Memoranda Suppllexa si Voda (fosta Cocut) Anca Elena pentru savarsirea infractiunii de santaj in forma continuata, prevazuta de art. 194 alin. (1) si (2) din Codul penal (1969), cu aplicarea art. 41 alin. (2) din Codul penal (1969) si art. 5 alin. (1) Cod penal.
  • In baza art. 396 alin. 5 C.proc.pen., in referire la art. 16 alin. 1 lit. b teza 1 C.proc.pen., achita pe inculpatii Man Liviu Aurel, Parcalab Calin Dan, Grama Aurelian, Otel Ioan, Vidican Dorel Alexandru, Avarvarei Adrian, Muresan Aurel, Solomon (fosta Onac) Memoranda Suppllexa si Voda (fosta Cocut) Anca Elena pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 7 alin. (1) si (3) din Legea nr. 39/2003, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal.
  • Constata ca inculpatii Man Liviu Aurel, Otel Ioan si Muresan Aurel au fost retinuti si arestati preventiv in perioada 30.10.2006 ¬ 23.03.2007, inculpatul Parcalab Calin Dan in perioada 03.01.2007 ¬ 31.01.2007; inculpatul Grama Aurelian in perioada 04.01.2007 ¬ 31.01.2007, inculpatul Vidican Dorel Alexandru in perioada 30.10.2006 ¬ 31.01.2007, inculpata Voda (fosta Cocut) Anca Elena in perioada 30.10.2006 ¬ 29.11.2006.
  • In baza art. 19 Cod proc. pen., art. 25 alin. 5 Cod proc. pen. si art. 397 Cod proc. pen., lasa nesolutionate actiunile civile formulate in prezenta cauza de partile civile Irimus Dumitru, Dascalu Iulian Adrian, Rus Beniamin, Ghilea Gavrila, Pascan Emil Marius, Chertes Mircea Lucian, Cataniciu Marius Florian, Cataniciu Steluta Gustica, Pop Teofil, SC Samuel Emanuel SRL Salicea prin lichidator CI Radulescu Adriana Doina, Turdean Liviu, SC Farmec SA Cluj-Napoca, SC Constructii Bihor SA, Hancu Cecilia-Mariana prin mostenitori: Manzu-Hancu Cecilia Cristina si Manzu-Hancu Nicoleta Dana, Moldovan Vasile Valentin, Migheli Giovanni, Pop George, Marinca Florian, Chindlea Lucian Mihai, Ganta Suzana Maria, Maior Sergiu-Claudiu.
  • In baza art. 397 alin. 5 Cod proc. pen., mentine masurile asiguratorii instituite in dosarul nr. 403/D/P/2006 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
  • Cheltuielile judiciare avansate de stat cu ocazia solutionarii cauzei in fond raman in sarcina statului.
  • Mentine dispozitiile privind avansarea catre Baroul Braila, din fondul Ministerului Justitiei, a sumei totale de 6.300 lei reprezentand onorariile avocatilor din oficiu. Respinge, ca fiind nefondate, apelurile declarate de partile civile Irimus Dumitru, Cataniciu Marius Florian, Cataniciu Steluta Gustica si Chindlea Lucian Mihai impotriva sentintei penale nr. 70 din 15.04.2016 a Tribunalului Braila.
  • Obliga pe apelantii parti civile Irimus Dumitru, Cataniciu Marius Florian, Cataniciu Steluta Gustica si Chindlea Lucian Mihai la plata sumei de cate 350 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
  • Suma de 1.500 lei, onorariile partiale ale aparatorilor desemnati din oficiu in apel (cate 500 lei fiecarui avocat ¬ Goga Gina, Necula Cristina, Balu Dana), va fi avansata catre Baroul Braila, din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, azi, 20.12.2017.

Cum prezenta acest caz Evenimentul Zilei, in 2006:

  • "Anchetatorii sustin ca jurnalistii au creat o retea prin care cei carora nu doreau sa incheie contracte de publicitate cu trustul "Gazeta", li se intocmeau dosare penale. Mai mult, unii sefi ai politiei clujene furnizau direct informatii oamenilor lui Liviu Man despre dosarele aflate in ancheta la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Cluj. (...) Printre martorii care au mai fost audiati se gasesc nume sonore precum cel al fostului ministru al administratiei si internelor, Ioan Rus, sau al milionarului in euro Horea Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie de la Banca Transilvania, dar si al primarului de Cluj, Emil Boc".

In aceeasi perioada, EvZ cita un document DIICOT-Cluj ce "explica rolul fiecaruia dintre cei implicati in schema de functionare a grupului infractional", care nu ar fi putut functiona "daca cei din lotul "Gazeta" nu ar fi avut sprijinul unor politicieni, politisti, procurori, judecatori etc.". Modul de operare al grupului, descris de DIICOT, conform sursei citate:

  • obtinerea de informatii compromitatoare despre politicieni sau oameni de afaceri, actiune "controlata de Liviu Man" si intreprinsa de doi angajati, fosti politisti, cu legaturi in sistemul judiciar si politienesc
  • folosirea informatiilor cu scop de santaj, iar, in cazul in care tintele nu cedau, organizarea de campanii de presa impotriva acestora
  • "dupa aparitia articolelor, la usa apartamentului sau a firmei celui discreditat erau puse, in dimineata aparitiei, zeci de exemplare ale ziarului"
  • incheierea de contracte de publicitate cu patronii care doreau incetarea dezvaluirilor