Presedintele Vice Media, Andrew Creighton, si un alt angajat din conducerea companiei au fost suspendati pentru ca au fost lansate acuzatii de hartuire sexuala la adresa lor, urmand ca dupa finalizarea unor anchete sa fie stabilit daca acestia vor parasi sau nu functiile pe care le ocupa, scrie revista americana Variety, citata de News.ro.

Luna trecuta, The New York Times a publicat un articol despre acuzatii de hartuire sexuala lansate la adresa lui Andrew Creighton si a lui Mike Germano, care ocupa functia de director al operatiunilor digitale.

Decizia companiei de a ii concedia pe cei doi a fost anuntata in cadrul companiei, marti, printr-un mesaj transmis de Sarah Broderick, COO/CFO la Vice.

Un reprezentant al Vice a refuzat sa transmita un punct de vedere cu privire la acest subiect.

In nota trimisa in cadrul companiei, Broderick a subliniat ca Vice s-a angajat sa obtina pana in 2020 un raport de 50% femei si 50% barbati angajati "la fiecare nivel din cadrul organizatiei" si ca si-a propus sa stabileasca praguri salariale egale pana la sfarsitul acestui an.

Potrivit The New York Times, Andrew Creighton a platit o fosta angajata a Vice cu 135.000 de dolari in anul 2016, dupa ce ea a fost concediata, deoarece i-a respins cererea de a se implica intr-o relatie romantica cu el.

Potrivit mesajului transmis de Sarah Broderick, acuzatia lansata la adresa lui Creighton a fost analizata in 2016 in mod independent de o firma de avocatura care a stabilit ca este "nefondata". Insa, reprezentantii companiei au acceptat sa ajunga la un astfel de acord financiar pentru a evita sa suporte costurile unui proces.

Totusi, o comisie speciala a conducerii Vice analizeaza problema si va face o recomandare in privinta statutului de angajare al lui Creighton inainte de 11 ianuarie, cand va avea loc prima intalnire a consiliului de conducere.

"Intre timp, Andrew a sugerat, iar noi am fost de acord ca el sa se afle in concediu pana cand va aparea recomandarea comisiei", a scris Broderick in nota catre angajatii Vice, care a fost obtinuta de Variety.

Mike Germano este fondator si director general al agentiei de publicitate in mediul digital Carrot Creative, pe care Vice a cumparat-o in anul 2013. Potrivit The New York Times, Germano i-a spus fostului strateg Amanda Rue la o petrecere din 2012 ca nu a vrut sa o angajeze "deoarece si-a dorit sa intretina relatii sexuale cu ea". O alta fosta angajata a agentiei Carrot, Gabrielle Schaefer, a spus ca in 2014, la un eveniment organizat la un bar, Germano a asezat-o cu forta pe bratele lui.

Sarah Broderick a precizat ca acuzatiile lansate la adresa lui Mike Germano vor fi analizate de echipa de resurse umane a companiei Vice, alaturi de un anchetator din afara acesteia.

"Acesta este un proces pe care Mike il sustine. El se va afla in concediu pana la finalizarea anchetei", a scris Broderick.

Intre timp, operatiunile de zi cu zi ale Carrot vor fi conduse de Adam Katzenback, care ii va raspunde lui Ryan Mack, COO al agentiei Virtue Worldwide detinute de Vice.

The New York Times a scris ca peste 20 de femei angajate la Vice au fost hartuite sexual sau au fost martore la astfel de incidente.

Ca raspuns la articolul publicat de The New York Times, Shane Smith si Suroosh Alvi, cofondatori ai Vice, au transmis un mesaj prin care au recunoscut existenta problemei hartuirii sexuale in cadrul companiei.

"De sus in jos, am esuat in a crea un mediu de lucru sigur, in care toata lumea, si in mod special femeile, sa se poata simti respectate si sa se poata dezvolta", au transmis cei doi, fara a fi lansate astfel de acuzatii la adresa lor.

Creighton si Germano sunt singurii angajati ai Vice care mai fac parte inca din aceasta companie, cu sediul in Brooklyn, New York, dupa ce au fost lansate acuzatii de comportament indecent la adresa lor.

In noiembrie, Vice a concediat trei angajati, pentru ca au incalcat politicile impuse de departamentul de resurse umane al companiei. Intre acestia s-a numarat Jason Mojica, directorul departamentului de filme documentare al Vice si fost redactor-sef al ViceNews.com.

Potrivit The New York Times, Mojica a fost acuzat de o fosta angajata, Martina Veltroni, ca s-a razbunat dupa ce au avut o relatie sexuala. In 2016, Vice a stabilit un acord financiar cu Veltroni, cu o suma care nu a fost precizata.

Vice a luat cateva masuri pentru a combate hartuirea sexuala la locul de munca, acestea constituind subiectul unui articol publicat in noiembrie de The Daily Beast. Aceste masuri au inclus angajarea unui director general al departamentului de resurse umane, Susan Tohyama, si formarea unui comitet consultativ condus de femei, cu scopul de a oferi sfaturi pentru imbunatatirea mediului de lucru in companie si de a gestiona reclamatiile formulate adesea de angajati. Intre masuri s-a numarat si oferirea unui trening obligatoriu cu privire la evitarea hartuirii sexuale pentru toti angajatii si colaboratorii.