Reteaua Balcanica de Investigatii Media (www.birn.eu.com), impreuna cu fundatia germana Robert Bosch Stiftung si cea austriaca ERSTE anunta lansarea celei de-a doua editii a Programului de Burse de Excelenta pentru Jurnalistii din Balcani. Ziaristi din Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania sau Serbia sunt invitati sa realizeze o investigatie jurnalistica pe tema ENERGIA.

Candidatii admisi vor primi o bursa in valoare de 2000 de euro, precum si o indemnizatie de calatorie care poate sa ajunga pina la valoarea de 2000 de euro.

Inscrierile se fac pina la data de 29 februarie 2008. Formularele de inscriere si regulamentul se gasesc la adresa fellowship.birn.eu.com.

In investigatia lor, candidatii au ocazia sa exploreze nu numai probleme precum resursele energetice, shimbarile de clima sau resursele alternative de energie, ci si toate marile provocari cu care se confrunta atit acest continent, cit si comunitatea internationala.

Cei admisi vor fi incurajati sa priveasca si spre energia umana, precum energia de idei, energia pentru schimbare dar si energia pentru reconstructie, spre exemplu.

Vor fi selectati zece jurnalisti care vor primi sprijin financiar si profesional pentru a desfasura o cercetare atit in tara, cit si in strainatate, pe o perioada de sapte luni si care se va incheia la sfirsitul acestui an cu publicarea textelor lor intr-un volum.

Jurnalistii selectionati vor participa la un program de parteneriat ce cuprinde un seminar organizat la Berlin, calatorii de cercetare individuale sau coordonate intr-un stat din regiune sau din Uniunea Europeana si un seminar de incheiere, precum si o ceremonie de premiere la Viena. Seminariile cuprind si intilniri cu actori politici si economici din Austria si Germania precum si cu partenerii media din cadrul proiectului – Süddeutsche Zeitung si Der Standard.

O comisie de selectie a candidatilor alcatuita din jurnalisti si experti in domeniu va premia pe cel mai bun dintre candidati cu suma de 8000 de euro acordindu-i-se astfel sansa de a-si dezvolta pe mai departe cariera profesionala. Lucrarile jurnalistilor participanti la acest program vor fi publicate la sfirsitul acestui an si vor fi traduse in limbile statelor din Balcani, precum si in engleza si germana.

Pentru informatii suplimentare contactati:

BIRN Romania

Marian Chiriac

marian@birn.eu.com

tel: 0744.860.180

sau

Dragana Zarkovic Obradovic

Manager de proiect

BIRN

Kneginje Ljubice 12

11000 Belgrade, Serbia

Tel.: +381 (0)11/328-8177

fellowship@birn.eu.com