Tinerii de moda veche formeaza cea mai numeroasa categorie in randul tinerilor din Romania, conform unui studiu crealizat de agentia de publicitate Leo Burnett in colaborare cu D&D Research si care descrie tendintele dominante si atributele care separa diferitele categorii de tineri din tara noastra.

In functie de stilurile de viata diferite ale tinerilor, dar si stilurile diferite de consum, studiul a diferentiat cinci profiluri de tineri: „Tinerii de moda veche” (29.7% dintre tineri se incadreaza in aceasta tipologie), „Ambitiosii calculati” (19.2%), „Pesimistii confuzi” (17.2%), „Oportunistii” (15.8%) si „Rebelii de cartier” (17.9%).

“Ceea ce stiam cu certitudine era ca tinerii adopta cel mai rapid noile tehnologii, si asta ii determina sa aiba un stil de viata fluid. Daca icon-ul de astazi al muzicii este iPod-ul, maine s-ar putea sa fie cu totul altceva. Noi, industria comunicarii, trebuie sa ne adaptam din mers. LeoYouth este o incercare de a genera un portret “la cald” al generatiei tinere. Unul care sa nu omogenizeze pe nedrept, ci care sa respecte diferentele dintre tineri.”, a declarat Andrei Balan, Strategic Planner la Leo Burnett.

Potrivit studiului realizat de agentia Leo Burnett, "tinerii de moda veche” sunt cei care "nu preiau modele din tabloide, talk-show-uri sau din randul vedetelor gonflate mediatic. Nu se compara decat cu cei din jur, persoane reale. Sunt acei tineri seriosi si “ascultatori”: pentru cei “de moda veche”, familia este modelul de urmat".

Studiul sustine ca "pesimistii confuzi sunt mai degraba autodidacti", "ambitiosii calculati au un plan pentru orice", "oportunistii au brand-uri preferate", in timp ce cei mai multi dintre "rebelii de cartier sunt fani ai hip hop-ului, preluand fidel si consecvent toate valorile acestui stil de viata".

Prima parte a studiului LeoYouth dedicat tinerilor a fost data publicitatii in mai 2007, documentul realizand un portret al generatiei tinere, abordand si dimensiuni insuficient investigate anterior de alte cercetari, precum: atitudinea fata de bani, imbracaminte, tehnologie si gadget-uri, publicitate, marci si sanatate.

Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ pentru populatia tanara (16-24 de ani) din orasele mari din Romania.

Leo Burnett este o agentie de publicitate, detinatoare a titlului de Agentia Anului in ultimii 5 ani la Ad’Or, premiata la Euro – Effie si la Effie Awards Romania.