Publicitatea pe motoarele de cautare si optimizarea site-urilor pentru o mai buna indexare in motoarele de cautare sunt tactici extrem de importante pentru mentinerea si cresterea traficului site-urilor internet, scrie Alex Visa pe Webservator.ro. Visa a postat pe pagina sa primul articol dintr-o serie care va vorbi despre folosirea tacticilor SEO si SEM, precum si pasii de urmat pentru a crea si optimiza campanii pe motoarele de cautare, respectiv pentru a optimiza un site pentru o mai buna indexare pe motoarele de cautare.

Publicitatea pe motoarele de cautare si optimizarea site-urilor pentru o mai buna indexare in motoarele de cautare sunt tactici extrem de importante pentru mentinerea si cresterea traficului site-urilor internet.

Acesta este un prim articol dintr-o serie care va vorbi despre folosirea tacticilor SEO si SEM si va prezenta opinia mea referitoare la pasii de urmat pentru a crea si optimiza campanii pe motoarele de cautare, respectiv pentru a optimiza un site pentru o mai buna indexare pe motoarele de cautare.

Toate cele ce urmeaza sunt rezultatul experientei mele in gestionarea de campanii pe motoarele de cautare, campanii care au avut bugete de la cateva sute la cateva sute de mii de dolari pe luna. Daca sunteti la momentul la care va pregatiti sa porniti o campanie pe Google sau alt motor de cautare, in mod cert aceste sfaturi va vor fi de folos. Cu toate astea, ele nu reprezinta o garantie a succesului.

In abordarea oricarei campanii de search (SEM), sunt cateva etape care trebuie respectate.

Acestea sunt: analiza initiala si instalarea, demarearea campaniei, optimizarea si testarea.

In faza de analiza initiala si instalare a campaniei se vor crea listele de cuvinte cheie si anunturile text, se vor pregati parametrii de monitorizare si se vor stabili obiectivele campaniei. Demararea campaniei este o etapa extrem de importanta prin faptul ca aceasta faza va crea premisele pentu succesul campaniei. In faza de optimizare obiectivul principal este de a maximiza rezultatele obtinute iar in faza de testare, vom continua optimizarea prin efectuarea de teste A/B pentru toate elementele care contribuie la succesul campaniei: cuvintele cheie, anunturile text si paginile vizate in anunturi (landing pages).

Desi eu vad aceste faze ca fiind etape distincte in ciclul de viata al oricarei campanii, de multe ori ele se intrepatrund. Durata in care se pot implementa aceste etape este extrem de variata si poate dura de la cateva saptamani la cateva luni, in functie de volumul de cautari si bugetul clientului.

Intro

Un concept pe care multi marketeri nu il inteleg, este acela ca o campanie de search nu este pur si simplu o campanie de publicitate, ci este un element fundamental intr-o strategie de comunicare, este o tactica „market-pull” care executata intr-un mod punctual, din data de … in data de va aduce rezultate mediocre. Din aceasta cauza, este extrem de indicat ca o campanie SEM sa fie planificata si executata pe durate cat mai mari, in mod ideal avand campanii anuale permanente.

Analiza initiala

Etapa de analiza este una din elementele cheie ale campaniei. Daca aceasta etape este bine executata si obiectivele clientului sunt bine intelese si transpuse in practica, fundamentele succesului sunt asigurate.

Inainte de a incepe sa lucreze la alcatuirea unei liste de cuvinte cheie, orice specialist de search marketing trebuie cunoasca si inteleaga perfect clientul, sa fie extrem de familiar cu produsele si serviciile pe care acesta le ofera si mai ales sa stie care sunt competitorii principali ai clientului. Cea mai buna metoda de a intelege toate acestea este o discutie directa cu clientul. In urma acestei discutii trebuie sa stim cine sunt clientii pe care advertiserul ii cauta, care este profilul lor si care sunt obiceiruile de consum ale produselor pe care advertiserul le vinde. La fel de important este si competitivitatea advertiserului in raport cu piata, care este USP-ul clientului (oferta unica de vanzare), cum se pozitioneaza el fata de concurentii sai si care sunt acestia.

Daca un meeting fata in fata nu este posibil, o analiza amanuntita atat a site-ul clientului cat si pe cele ale competitorilor este absolut obligatorie.

Cuvintele cheie

Odata aceasta analiza incheiata, se poate trece la construirea listelor de cuvinte cheie. Aici, este extrem de indicat sa nu fim deloc zgarciti. Mai bine sa avem mai multe cuvinte cheie decat mai putine – doar platim la clic si nu la numarul de cuvinte pe care le folosim.

Pentru alcatuirea unei liste cat mai complete de cuvinte cheie, trebuie luate in considerare toate modalitatile prin care un utilizator poate cauta produsul clientului. Adjective, verbe, expresii, singulare, plurale sunt cateva metode prin care lista de cuvinte poate fi maximizata.

Un alt element de luat in calcul sunt cuvintele negative. Ele pot ajuta la eliminarea acelor utilizatori care desi cauta cuvinte cheie pe care noi le-am selectat, nu sunt interesati de produsul nostru.

De ex. pentru o campanie a unei companii de asigurari de viata am putea sa includem cuvinte negative cum ar fi: social, sociale, sociala – nu vrem sa targetam utilizatorii care cauta „asigurari sociale”; sau putem sa includem cuvintul RCA si obligatorie, pentru a exclude cautarile pentru „asigurare obligatorie” sau „asigurare RCA”.

Cuvintele cheie trebuie grupate in functie de tipul cuvantului. De ex. putem avea grupuri precum „termeni de marca”, „produsul-1”, „produsul-2”, „cuvinte generice”, „competitori”, etc. Aceasta separare a cuvintelor dupa categoria in care se incadreaza ne va ajuta atat la o mai usoara monitorizare a contului dar si la redactarea de anunturi text personalizare pe o categorie de cuvinte cheie. In mod evident, si pretul platit pentru un clic, scorul de calitate (quality score) si procentul de conversie vor fi diferite pe fiecare categorie.Separate pe categorii, optimizarea ulterioara a campaniei va fi mult mai usoara.

Anunturile text

Anunturile text reprezinta intotdeauna o mare provocare. Spatiul este (foarte) limitat, iar mesajele pe care le avem de transmis trebuie sa fie clare, la obiect dar in acelasi timp sa incite curiozitatea.

Titlul anuntului este elementul cheie care va determina succesul unui anunt text. Un titlu slab, va face ca intreg anuntul sa fie pe nedrept ignorat. Cand un utilizator cauta un cuvant pe Google el nu are timp sa citeasca tot ce apare pe pagina. El scaneaza. Daca vede ceva care poate raspunde nevoii pe care o are la momentul respectiv, citeste mai atent, apoi da un clic pe anunt si descopera toate detaliile. Daca nu, anuntul „se pierde” si performanta campaniei scade.

Anuntul nu trebuie sa vanda produsul. Anuntul trebuie sa vanda un clic, sa atraga atentia asupra sa si sa incite utilizatorul sa vrea mai multe informatii.

Daca titlul este „carligul” care atrage atentia, corpul anuntului trebuie sa puna in evidenta beneficiile produsului si sa incite la actiune. (nb. Actiunea nu este „clic aici” ci mai degraba „afla detalii” sau „oferta speciala web” sau „expediere postala gratuita”).

Un proverb romanesc zice „Nu-i frumos ce- frumos, e frumos ce-mi place mie”. La fel este si cu anunturile text. Nu e bun anuntul care ne place noua sau clientului. E bun acel anunt care „isi face treaba”, adica acel anunt care are cea mai mare rata de clic. Din aceasta cauza este obligatoriu sa scriem un minim de 3 anunturi diferite pentru fiecare categorie de cuvinte cheie.

Paginile de destinatie (landing pages)

Urmatoarea etapa este cea de stabilire a paginilor din site pe care sa fie redirectionati utilizatorii. Este esential ca ceea ce au cautat pe motorul de cautare sa se regaseasca in paginile site-ului pe care au ajuns. Pagina web pe care ii trimitem pe utilizatorii in urma clic-ului este cea care „face vanzarea”. In aceasta pagina trebuie sa regasim produsul pe care utilizatorul l-a cautat, si trebuie sa ii dam acestuia o modalitate clara de a „actiona” – adica fie de a cumpara fie de a cere mai multe informatii.

Monitorizarea

Pentru a stii ce se intampla cu campania noastra, ce aduce rezultate si ce nu este important sa implementam un sistem de monitorizare. Eu sunt de principiul ca o monitorizare foarte detaliata este mai buna decat una superficiala. Dintr-un cumul de detalii poti intotdeauna obtine o vedere de ansamblu dar invers nu merge.

Daca ai trecut cu bine de toate etapele de mai sus, esti momentul in care incarci campania in adserverul motorului de cautare si esti gata sa ii dai drumul.

Din acest moment intram in faza de demarare a campaniei, despre care voi vorbi intr-un post viitor.

Comenteaza mai multe pe blogul lui Alex Visa, Webservator.ro.