Curtea Suprema de Justitie (CSJ) din Republica Moldova a anulat, luni, dreptul SRTv de a retransmite programele TVR 1 pe frecventa de stat nr. 2 pe perioada procesului de fond cu Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), dupa ce, cu numai patru zile in urma, Curtea de Apel Chisinau acorda acest drept SRTv -ului, potrivit unui comunicat de presa al TVR.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) regreta decizia CSJ si se arata usor uimita de rapiditatea cu care a fost examinat recursul CCA, avand in vedere ca procedurile in asemenea cazuri dureaza de regula aproximativ doua luni.

"Graba cu care a fost fixat termenul de recurs, neobisnuita pentru practica din tara vecina, precum si judecarea rapida a recursului, ca si faptul ca CCA a castigat recursul pe o motivatie laconica, determina SRTv sa considere ca, in fapt, nu se doreste retransmiterea programelor TVR 1 in Republica Moldova", precizeaza comunicatul TVR.

CCA sustine, in motivatia trimisa Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova, ca suspendarea deciziilor nu ar fi justificata in raport cu inscrisurile din dosar, fara sa motiveze insa si de ce, desi Curtea de Apel Chisinau apreciase tocmai in urma analizarii acestor inscrisuri ca sustinerile SRTv si deci suspendarea deciziilor sunt pe deplin justificate.

In motivarea recursului inaintat de catre CCA se mai adauga doar ca hotararea ar afecta interesele TLF M International, compania care a obtinut prin concurs frecventa de stat nr.2, detinuta, anterior, de SRTv.

In procesul de fond insa, SRTv contesta exact acest fapt si anume modul in care CCA a anulat licenta pe care o detinea SRTV, acordand altei societati dreptul de utilizare a frecventei pe care se retransmitea TVR 1.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) obtinuse, pe 14 februarie, in instanta, suspendarea deciziilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de anulare a emisiei TVR in Republica Moldova si negociaza cu intreprinderea "Radiocomunicatii" reluarea transmisiilor postului, anunta biroul de presa al TVR.

Procesul de retragere a licentei SRTv a fost initiat de Ministerul Dezvoltarii Informationale, care, pe 31 iulie 2007, a cerut CCA sa scoata la concurs licenta pentru reteaua a II-a de stat, detinuta pana atunci de SRTv, pe motiv ca SRTv nu-si onoreaza obligatiile fata de i.S. „Radiocomunicatii”, institutie care asigura retransmiterea posturilor de radio si TV pe teritoriul R. Moldova.

In aceste conditii, SRTv va continua sa se judece pe fond in Republica Moldova luand in calcul, in cazul unor solutii nefavorabile, apelul la instantele internationale competente.

Problema TVR1 urmeaza sa fie examinata intr-o noua sedinta la Curtea de Apel din Chisinau la 28 februarie.