Consiliul National al Audiovizualului a acordat, marti, postului national de televiziune licenta de satelit pentru posturile TVR3, dedicat comunitatilor si evenimentelor de interes regional, si TVR Info, care va transmite informatii utilitare, de tip meteo, trafic sau avertizari de mediu. Tot marti, CNA a respins solicitarea Radiocom SA, controlata de Ministerul Comunicatiilor, pentru licentierea unui post tv numit "Infoline", care intentiona tot difuzarea de informatii utilitare, asa cum va face TVR Info.

Informatia pe scurt:

  • Sassu: TVR trebuie sa-si inceapa activitatea inainte de campania electorala
  • Sassu: Finantarea posturilor se va face din fondul de investitii al SRTv
  • Cererea de licenta pentru TVR 3 incepe cu ce nu va face postul si apoi descrie ce isi propune acesta
  • TVR Info va incepe sa opereze cel mai probabil in aprilie
  • Rasvan Popescu: TVR3 si TVR vor fi preluate obligatoriu pe cablu si platformele digitale, "dar nu spune nicaieri ca trebuie sa fie preluate in pachetul de baza"
  • In cazul postului TV Infoline propuse de Radiocom SA, CNA nu a considerat oportuna infiintarea acestuia pe piata audiovizuala actuala

TVR 3 a primit licenta audiovizuala, cu un vot impotriva, cel al lui Gelu Trandafir, in timp ce TVR Info a primit licenta audiovizuala prin votul in unanimitate al Consiliului.

Prezent la sedinta publica a CNA, Alexandru Sassu, presedintele-director general al SRTv, a aratat ca intentioneaza ca TVR3 sa-si inceapa activitatea inainte de campania electorala, ca populatia din toate regiunile tarii sa fie bine informata in acest sens.

"Dincolo de canalele teritoriale, e nevoie de acest spatiu comun pe care-l va reprezinta canalul 3, regional. Nu ascund, in acelasi timp, ca in contextul politic actual, al votului uninominal, al alegerilor, un astfel de canal cu legatura directa cu statiile de la nivelul judetelor, va fi extrem de util nu numai in campanii, dar si ulterior, la alegerile parlamentare, ale primariilor si consiliilor locale", a explicat Sassu, precizand, totodata, ca TVR 3 va fi legata de Bucuresti, din punct de vedere tehnic, insa peste 80% din program va fi regional.

Sassu: SRTv are deja banii pentru cele doua proiecte

Intrebat cu ce oameni va lucra la TVR 3, Sassu a precizat ca angajatii din teritoriu care lucreaza, in prezent, pentru TVR vor contribui si la programele difuzate pe cele doua posturi nou infiintate, fiind luate in calcul si noi angajari.

In contextul problemelor financiare cu care se confrunta TVR-ul, Sassu a declarat ca finantarea TVR 3 se va face din fondul de investitii al televiziunii publice. Mai mult, seful SRTV a asigurat ca nu intentioneaza sa mareasca taxa TV pentru acoperirea costurilor prevazute pentru noua televiziune.

"Exista deja banii pentru finantarea celor doua proiecte", spune Sassu, cu mentiunea ca nu poate estima cheltuielile cu noii angajati care vor veni si costurile de productie ale emisiunilor.

Valoarea investitiei in zona tehnica va fi de 4 milioane de lei pentru dotarea studiourilor din Bucuresti, iar alte 8 milioane de lei vor fi alocate pentru digitalizarea studiourilor din teritoriu, fiind acoperite financiar inclusiv emisia prin satelit si schimbarile de interior ale studiourilor.

Ce nu va face TVR3

Demn de remarcat este ca cererea de licenta pentru TVR 3 inaintata la CNA nu incepe cu argumentele pentru care este nevoie de un asemenea post, ci cu ceea ce nu va face canalul: programul TVR 3 nu trebuie sa serveasca sub niciun motiv mijloacelor de defaimare a tarii si a natiunii; sa nu indemne la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa, religioasa; sa nu propage manifestarile obscene contrare bunelor moravuri; nu trebuie sa prejudicieze demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei sau dreptul la propia imagine; programele TVR 3 vor fi ocrotite de ingerintele autoritatilor publice, precum si de influentele oricaror partide etc.

In ce priveste postul TVR Info, seful SRTv a insistat pe necesitatea existentei acestuia in grila de programe, in conditiile in care, informatiile utilitare sunt prezente doar la televiziuni de nisa, care nu au acoperire nationala, sau pe internet: "Este un gen de informatie care lipseste de pe piata si este necesar sa le-o dam oamenilor", a conchis Sassu.

TVR Info va incepe sa retransmita cel mai probabil pana in luna aprilie, preluand informatii de la peste o suta de puncte de retea: drumurile nationale, primariile de judet, pârtiile de schi etc. In ce priveste investitiile, Sassu a spus ca nu s-au calculat toate sumele, dar cu siguranta vor fi mai mici decat cele alocate pentru TVR 3.

Potrivit presedintelui CNA, RAsvan Popescu, TVR3 si TVR vor fi preluate obligatoriu pe cablu si platformele digitale, "dar nu spune nicaieri ca trebuie sa fie preluate in pachetul de baza. Nici nu ne punem problema sa-i obligam", a precizat el.

Postul Radiocom SA, Infoline, nu a fost considerat oportun

In cazul postului TV Infoline propuse de Radiocom SA, CNA nu a considerat oportuna infiintarea acestuia pe piata audiovizuala actuala, din cauza faptului ca actionarul companiei este statul prin Ministerul Comunicatiilor.

Prezent la CNA, Constantin Teodorescu – secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor – a sustinut ca nu ministerul a pornit initiativa acestei televiziuni, ci compania de radiocomunicatii. "Ministerul aplica politica Guvernului, nu face afaceri", a precizat el, proiectul fiind initiat in timpul mandatului fostului ministru al comunicatiilor.

"Daca acceptam acest lucru ne vom trezi ca toate ministerele isi vor face televiziune", a atentionat Ioan Carmazan, membru CNA, existand in acest sens riscul unui precedent.

In plus, MCTI intentioneaza privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii, fapt confirmat si de Constantin Teodorescu, prezent la discutii. Acesta ar fi un motiv suplimentar pentru Minister sa incerce "inzestrarea" companiei cu o licenta TV pentru a deveni mai atractiva, a subliniat Radu Teodorel, membru CNA.