Doi producatori de la jurnalul TVR de week-end o acuza pe sefa departamentului de stiri ca a incercat sa impuna o stire publicitara sub amenintarea unor sanctiuni si amenzi de mii de euro, desi nu exista un contract incheiat cu departamentul de marketing. In schimb, Madalina Radulescu, sefa de la stiri, recunoaste ca a insistat sa fie publicat un material despre inaugurarea unui magazin la Brasov, dar spune ca n-a amenintat producatorii. In cele din urma, materialul n-a mai fost difuzat. Stirea se referea la inaugurarea magazinului Unirea Shopping Center de la Brasov, detinut de Carmen Adamescu, sotia lui Dan Grigore Adamescu, proprietarul ziarului Romania Libera. Ulterior, unul dintre producatori a fost mutat de la Jurnal, insa sefa stirilor spune ca asta n-are legatura cu incidentul.

Vezi aici video cu stirea suspectata de publicitate mascata

HotNews.ro va prezinta stirea montata in TVR care urma sa intre sambata, 1 martie, in jurnalul de la ora 19, dar care a fost oprita de la difuzare la presiunile celor doua producatoare, care l-au considerat material publicitar. Comitetul Director al TVR discuta in cursul zilei de joi acest caz.

Doua producatoare din TVR, Raluca Stroe Brumariu si Doina Georgescu, sustin ca sefa departamentului de stiri, Madalina Radulescu, ar fi incercat sa impuna vineri, 28 februarie, un reportaj despre deschiderea unui Mall la Brasov care urma sa fie difuzat in jurnalul de la ora 19 de sambata, 1 martie. “Mentioneaza ca materialul a venit deja, ca ea a supervizat textul si ca va contine un sincron cu Carmen Adamescu, patroana centrului comercial. Madalina Radulescu a mentionat expres <> si a cerut ca durata materialului sa fie de minimum un minut si treizeci de secunde. A mai adaugat ca departamentul de marketing e la curent cu acest reportaj, iar TVR va incasa 6000 de euro, bani care se vor duce catre cadouri de 8 martie pentru angajati“, se arata intr-un memoriu trimis de cele doua prodcatoare conducerii TVR si comisiei de etica.

“O sa vedeti cand o sa dati 3000 de euro fiecare”

Raluca Stroe Brumariu si Doina Georgescu mai scriu in memoriu ca au constatat a doua zi, sambata, 1 martie, ca era vorba de un reportaj pur publicitar care incalca legislatia in vigoare si ca TVR ar fi riscat sanctiuni din partea CNA, materialul nefiind marcat cu P. Cele doua producatoare sustin ca au contactat-o telefonic pe sefa stirilor solicitandu-i o nota scrisa privind contractul dintre TVR Marketing si magazinul Unirea. Madalina Radulescu ar fi refuzat si ar fi trecut la amenintari de tipul “o sa vedeti cand o sa dati 3000 de euro fiecare.” Departamentul de markenting ar fi contactat pe unul din producatori dar ca ar fi rugat-o, afland continutul materialului, sa nu dea nimic pe post. Legea audiovizualului sanctioneaza publicitatea mascata. In urma acestor dispute, sefa stirilor de la TVR ar fi anuntat-o, fara alte precizari, pe Raluca Stroe Brumaru, unul dintre producatorii stirilor de week-end, ca nu va mai lucra la jurnalul de la ora 19.

Radulescu: “ma bucur ca au fost vigilente si ca materialul n-a intrat”

Versiunea sefei de la departamentul stiri, Madalina Radulescu, este insa radical diferita, dar contine cateva contradictii. Pe de-o parte, ea sustine ca a insistat ca stirea sa intre pentru ca stia de existenta unei intelegeri la departamentul de markenting. Pe de alta parte, Radulescu afirma ca a fost de acord ca materialul sa nu fie difuzat pentru ca era publicitar. “Bineintales ca am insistat, cate vreme marketing-ul mi-a spus ca exista o intelegere, un gentelman's agreement. Era posibilitatea ca TVR sa castige niste bani. Am spus ca sa fie facut, dar sa se repsecte legea. Dar ma bucur ca au fost vigilente si ca materialul n-a intrat“, a explicat Radulescu. Pe de alta parte, tot sefa departamentului de stiri afirma ca le-ar fi comunicat celor doua producatoare ca “materialul sa nu fie dat pe post daca contine ceva publicitar”.

"De la bun inceput au crezut ca e vreo spaga de-a mea"

Intrebata daca nu se contrazice, Radulescu a declarat pentru HotNews.ro ca in material nu se pomenea nici un nume de magazin sau de produs. “Eu le-am spus ca daca apare Carmen Adamescu, sa fie titrat ca fiind patron de magazin. Toate acuzatiile aduse de cele doua producatoare sunt rupte din context”, afirma sefa departamentului de stiri. “Problema e ca de la bun inceput au crezut ca e o spaga de-a mea. Nu au fost de buna credinta”, sustine sefa stirilor TVR. Madalina Radulescu afirma ca motivul pentru care una din cele doua producatoare nu va mai lucra la stirile de week-end este de ordin personal si ca transferul ei pe alta pozitie era cunoscut inainte de incident. Sef stirilor sustine ca in TVR “s-au mai facut materiale de acest gen”, inclusiv de catre cele doua producatoare.