Redactorul sef de la cotidianul Evenimentul Zilei, Razvan Ionescu, si-a anuntat astazi demisia, in cadrul unei sedinte la care a luat parte conducerea editoriala a Evenimentului Zilei.

Razvan Ionescu a afirmat pentru HotNews.ro ca si-a anuntat demisia din cauza unor diferente de viziune manageriala cu reprezentantii Ringier, diferente manifestate in ultimul an si jumatate.El a spus ca nu a avut nicio oferta si nicio discutie sa se angajeze in alta parte si ca prin contract va mai sta la EvZ "nici foarte mult, nici cateva zile - foarte putin".

In redactia Ringier existau de mai bine de o luna zvonuri privind o posibila plecare a lui Razvan Ionescu, iar unii creditau ideea plecarii sale la Publimedia, partea de publishing a grupului Pro. Razvan Ionescu a spus insa ca nu are si nu a avut nicio discutie cu nimeni privind viitoarea sa destinatie.

El a informat conducerea trustului Ringier in legatura cu decizia sa joi dimineata, iar apoi pe colegii din redactie in cadrul unei sedinte desfasurate in jurul pranzului.

Potrivit managerului de comunicare al Ringier, Adela Popescu, Razvan Ionescu si-a depus demisia, "pe care o respectam", azi dimineata la directorul general al Ringier Romania, Marius Hagger. Ea a precizat ca in perioada urmatoare, pentru a gasi o solutie de inlocuire a lui Razvan Ionescu, pentru Ringier Romania important este sa ia o decizie buna, nu una contra timp si ca in acest rastimp activitatile editoriale ale ziarului vor continua in mod normal.

Razvan Ionescu a lucrat la Evenimentul Zilei in perioada 1992-1998, iar intre 1998-2002 a fost redactor-sef al TV Mania. Intre 2002-2004, Ionescu a ocupat functia de redactor-sef la Jurnalul national, pentru ca apoi sa fie numit director executiv al companiei. El a revenit redactor-sef la EvZ dupa demisia lui Dan Cristian Turturica, la finele anului 2004 si a ocupat aceasta functie incepand din decembrie 2004.

Ce spun bloggerii

Iulian Comanescu nota recent pe blogul sau ca tirajul EvZ a scazut vertiginos in ultima perioada, ajungand in premiera in istoria sa la un tiraj de sub 60.000 de exemplare, conform datelor BRAT pentru al treilea trimestru din 2007. Tot Comanescu in februarie prezenta ultimele date SNA, potrivit carora variatia audientei EvZ in intervalul ianuarie 2006-2007 a fost de circa -12%.

Catalin Tolontan publica pe blogul sau o scrisoare a lui Razvan Ionescu adresata astazi redactiei in care acesta spune, printre altele: "Plec de la “Evenimentul zilei” pentru ca ziarul a ramas cu cativa ani in urma la nivelul comportamentului sau comercial. Cele mai multe dintre planurile de distributie, marketing si vanzari pentru acest ziar, intocmite incepand din primavara anului 2005, au ramas pe hartie".

"Solutiile noastre, ale echipei editoriale, sunt bune sau rele. Ale managementului Ringier lipsesc cu desavarsire", sustine Ionescu, precizand ca "decizia imi apartine 100%. Ea nu are nici o legatura cu anul electoral, cu PSD-ul, cu Traian Basescu sau cu faptul ca Ion Tiriac tocmai a decis sa taie bugetele de publicitate pentru toate produsele Ringier Romania".

Citeste mai jos si Declaratia de presa facuta de Razvan Ionescu

"Astazi, 6 martie 2008, am anuntat decizia de a demisiona din functia de redactor sef la “Evenimentul zilei”.

Plec de la “Evenimentul zilei” pentru ca ziarul a ramas cu cativa ani in urma la nivelul comportamentului comercial. Cele mai multe dintre planurile de distributie, marketing si vanzari pentru acest ziar, intocmite incepand din primavara anului 2005, au ramas pe hartie.

Abandonez o provocare profesionala unica pentru ca eu si managerii Ringier vedem mult prea diferit perspectivele si solutiile pentru competitia teribila pe care o are de dus EVZ. Mai este de lucru foarte mult si pe continut la EVZ, dar in anul 2008, pe piata ziarelor quality, este nevoie de mult suport de publishing pentru a creste. Si mai ales, este nevoie de o echipa puternica si care sa aiba o viziune comuna.

Avantajele competitionale ale Ringier in Romania nu s-a schimbat pentru EVZ: independenta editoriala absoluta, separare totala intre publicitate si continutul editorial, focus pe tiraj, audienta si rezultate financiare. Dar am realizat ca nu e suficient.

Decizia imi apartine 100%. Ea nu are nici o legatura cu anul electoral, cu PSD-ul, cu Traian Basescu sau orice alt interes politic sau de business".