La ora 12:00 a inceput licitatia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga 1! Kanal D, Realitatea Tv si Antena sunt televizunile care s-a batut pentru obtinerea acestor drepturi. Antena 1 a castigat licitatia privind drepturile de televizare ale partidelor din Liga 1 pentru urmatorii trei ani.

In parteneriat cu RCS-RDS, postul a castigat licitatia oferind 85 milioane de euro plus TVA (in total, 101,5 milioane de euro) pentru obtinerea drepturilor! Kanal D s-a oprit la 73 de milioane iar Realitatea TV la 84,5 milioane.

Sorin Oancea, vicepresedintele Antenei 1, a declarat pentru HotNews.ro ca drepturile de televizare ale partidelor din Liga 1 vor ramane in exclusivitate Antenei 1 si ca in principiu nu vor revinde si celorlalte televiziuni. Mai mult, Oancea se asteapta ca Antena sa castige licitatia si pentru difuzarea meciurilor din Liga Campionilor. "Pretul este putin mai mare, dar a fost ca la o licitatie de tablouri. Vom vedea daca investitia se justifica pe parcursul celor 3 ani, cat dureaza contractul. Vom lua o decizie zilele urmatoare, dar cel mai probabil e sa nu vindem nici o optiune. Am dovedit ca suntem o televiziune serioasa. Am facut o oferta foarte atractiva si pentru pachetul de meciuri din Champions League. Daca oferta era publica, sigur castigam, dar aici avem de-a face cu o licitatie de oferte, nu este una dechisa. Ramane de vazut." Daca ar achizitiona si aceste drepturi, Antena 1 si-ar surclasa toti adversarii de pe piata media, deoarece postul de televiziune va difuza si meciurile echipei nationale. "Am dat o lovitura", a spus si Oancea. Exista posibilitatea ca Antena 1 si RCS-RDS sa colaboreze pentru infiintarea unui post de televiziune de sport pe platforma Digi Tv sau Free Tv. "Orice este posibil. Noi am luat licenta pentru inca un post tv, dar inca nu pot sa dau mai multe detalii. Parteneriatul cu RCS-RDS a constat in participarea la aceasta licitatie, mai multe nu pot sa va spun", a mai spus vicepresedintele Antenei 1.

Potrivit reprezentantilor Realitatea TV, "am participat la aceasta licitatie luand in calcul atat intentia postului de televiziune de a acorda tot mai mult interes sportului, dar si implicatiile financiare ale acesteia. Ca atare, ne-am oprit din licitat la suma maxima pe care o agreasem in raport cu beneficiile pe partea de business".

Realitatea afirma insa ca isi va mentine interesul pentru sport: "Cu siguranta ca Realitatea TV isi va tine promisiunea de a oferi telespectatorilor sai cele mai proaspete si incitante evenimente din lumea sportiva, chiar si fara castigarea acestei licitatii".

Licitatia a inceput de la 54 de milioane si s-a putut licita numai cate 500.000 de euro, desi Dumitru Dragomir a propus sa se depaseasca acest prag. "Nu se poate licita suma din scrisoarea de garantie bancara depusa la dosar. Cine liciteaza mai mult pierde 3,6 milioane de euro, adica garantia", a avertizat Dragomir.

Contactat de HotNews.ro, Horatiu Nicolau, din partea Telesport, a declarat ca "as vrea sa felicit castigatorii, dar cred ca suma oferita nu reflecta valoarea campionatului. Mai degraba, ea reprezinta dinamica economica a Romaniei din ultimii ani". Referitor la acordul anuntat vineri, privind preluarea Telesport de catre Realitatea Media, Nicolau a precizat ca acesta nu era conditionat de castigarea drepturilor pentru Liga I si ca Telesport este de acum parte a grupului Realitatea.

Cosmin Cernat, directorul departamentului de sport de la Kanal D, a afirmat ca suma pentru care s-a castigat licitatia este nejustificata. "Felicit castigatorul. S-a ajuns la o suma fabuloasa si nejustificata, in opinia mea, pentru ce ofera fotbalul din Liga 1 in acest moment. Fara indoiala, Antena 1 si RCS si-au facut calcule incat sa transforme toata aceasta afacere intr-una profitabila", a spus Cernat la finalul licitatiei.

Cristi Cretu spera ca Antena 1 sa castige si drepturile de televizare ale partidelor din Liga Campionilor. "S-a demonstrat ca atunci cand participam la o licitatie suntem foarte decisi. Eram foarte siguri ca vom castiga. In trei ore vine raspunsul UEFA pentru transmisia meciurilor din Liga Campionilor. S-ar putea sa aveti o surpriza", a spus directorul de la Sport al Antenei 1 pentru site-ul www.antena3.ro.

Dumitru Dragomir a glumit pe marginea sumei licitate, spunand ca este prea mica! "Este putin, ma ateptam la mai mult. Numai cancanurile din fotbalul romanesc fac banii astia. Noi avem un campionat frumos. Eu ma asteptam la 150-160 de milioane, pentru ca stiu ce publicitate am facut acestui campionat. Ii felicit pe castigatori si le urez sa aiba parte de meciuri cat mai tari. Acum, serios vorbind, la 100 de milioane ne asteptam si noi", a declarat presedintele LPF.

Alexandru Oprea, directorul general al RCS-RDS, anunta ca s-ar putea sa faca unele modificari ale abonamentului pentru amortizarea sumei investite. "Vrem sa incercam sa difuzam meciurile la liber, dorind astfel sa ne marim numarul de abonati. Ne-am gandit la faptul ca nu ne vom recupera suma investita si in acest sens vom face niste ajustari la abonamentul TV", a spus acesta la finalul licitatiei.

In ultimii ani, drepturile pentru Liga I au apartinut Telesport, post care a vandut, insa, cele mai importante optiuni catre TVR (optiunile 1 si 4, transferate cu scandal, anul trecut, catre postul Kanal D, care si-a sporit rating-ul de la circa 1% pe meci, la inceput, pana la circa 14% la ultimele meciuri); Antena 1 (optiunea 2), National TV (optiunile 3 si 5).