European Media Investment AG (EMI), companie afiliata la ARBOmedia AG (Germania), a demarat un partener strategic in domeniul mass-media cu Grupul de firme Media Sud Europa, care editeaza Curierul National, Gazeta de Sud si Gazeta de Olt, potrivit unui comunicat EMI. Acesta precizeaza ca, practic, prin acest parteneriat publicatiile Media Sud se alatura portofoliului de presa locala al EMI, ce cuprinde, intre altele, Ziarul de Iasi, urmand sa se dezvolte si o retea de tipografii ce va cuprinde cel putin cinci tipografii de ziar si doua de revista.

Informatii despre discutii intre Media Sud si EMI circula de cateva luni pe piata media, insa partile au evitat pana acum sa vorbeasca in mod concret despre ce este vorba. Recent, directorul EMI, Silviu Ispas, afirma pentru HotNews.ro ca cele doua parti au stabilit parteneriate pe tipografii si isi ca isi doreau si o "extensie pe editorial", dezmintind insa existenta unor negocieri "sub forma unui proces in curs de desfasurare".

Portofoliul de presa detinut de EMI in Romania cuprinde Ziarul de Iasi, Viata Libera Galati, Ziarul de Braila, Obiectiv-Editie de Vaslui, Monitorul de Alba, Monitorul de Cluj, Monitorul de Sibiu si Monitorul de Media.

Pe de alta parte, Media Sud Europa editeaza cotidianul regional cu cel mai mare tiraj din Romania , Gazeta de Sud, cotidienele regionale Gazeta de Olt si Gazeta de Valcea, precum si cotidianul economic Curierul National. Acelasi grup include Tipografia de Sud si Editura de Sud.

Silviu Ispas: Planuri de investitii in presa locala, in online si televiziune

Contactat de HotNews.ro, reprezentantul EMI, Silviu Ispas, a spus ca cele doua grupuri vor infiinta impreuna o noua companie, care va include operatiunile EMI si Media Sud. El a spus ca, de acum inainte, "investitiile vor fi facute in numele acestei companii comune. Actionariatul acesteia nu e stabilit exact, il vom stabili pana in vara".

Ispas a precizat ca si in privinta titulaturii noii companii "este vorba despre un proces complex, trebuie sa ne gasim o identitate comuna". "In mare, planurile investitionale urmaresc proiectul EMI, acela ca ne dorim 16-20 de titluri locale", a precizat Ispas, care a precizat ca cei doi parteneri au in vedere si investitii in online si televiziune, dar acestea tin mai mult de planurile grupului partener, ce include B1.

Comunicatul EMI precizeaza ca "cele doua grupuri vor forma o noua structura, care se va situa in randul celor mai puternici editori de presa din Romania, atat ca cifra de afaceri, cat si ca numar si tipuri de produse, numar de copii vandute si audienta, capacitatile de tipar si de distributie proprii urmand sa fie in continuare dezvoltate". In plus, "managementul tuturor operatiunilor din Romania va fi asigurat o companie specializata, al carei Presedinte va fi domnul Bobby Paunescu si care il va avea ca Director General pe domnul Silviu Ispas. Acesta va asigura si managementul strategic al activitatilor de TV, coordonate operational si executiv de Grupul Media Sud Europa."

Potrivit ultimelor cifre BRAT, Gazeta de Sud inregistra, in toamna anului trecut, o medie de circa 27.000 de exemplare difuzate - adica de trei ori mai mult decat Ziarul de Iasi (medie de circa 9.000 de exemplare difuzate). Viata Libera Galati, un alt titlu de mare tiraj din portofoliul EMI, inregistra la mijlocul semestrului doi din 2007 o medie de circa 10.000 de copii difuzate.