Senatorii au adoptat astazi un proiect de lege care propune schimbarea numelui Agentiei Nationale de presa Rompres in Agerpres. Initiativa legislativa sustine modificarea legii de functionare a Agentiei Rompres si revenirea la denumirea de Agerpres. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat cu 41 de voturi pentru, 5 impotriva si 10 abtineri.

Proiectul de lege a fost initiat la propunerea senatorului PSD Adrian Paunescu si are ca semnatari 10 parlamentari, membrii ai comisiilor de cultura ale Parlamentului: Ion Mihai Dumitrescu - senator PNL; Adrian Paunescu- senator PSD; Mihai Ungheanu - senator PRM; Amet Aledin - deputat minoritati; Angela Buciu - deputat PRM; Slavomir Gvozdenovici - deputat minoritati; Catalin Micula - deputat PNL; Rodica Nassar - deputat PSD; Petre Strachinaru - deputat PDL.

Initiatorii argumenteaza ca revenirea la denumirea pe care agentia a avut-o in perioada 1949-1990 se justifica prin indelungata traditie a numelui Agerpres, care a rezistat cateva decenii.

Guvernul a respins proiectul de lege motivand ca “solutiile care fac trimitere la institutii din vechiul regim din Romania, cel comunist, pot avea conotatii negative”.

Conform procedurii legislative, dupa ce a fost adoptat de Senat, proiectul de lege merge spre dezabtere la Camera Deputatilor, care este si forul decizional in acest caz.