Pliante electorale ilegale, ale caror continut este afisat integral pe micul ecran. O doamna care, intr-un spot publicitar, se mandreste ca voteaza uninominal, dar nu spune in ce calitate, anume aceea de candidat. Un domn, oficial local si politician de mare influenta, care se "desfasoara" la inaugurarea unui nou centru spa, filmata pe indelete de postul local de televiziune. Daca la Bucuresti campania electorala in audiovizual abia face ochi, la posturile din tara ea s-a dezmortit demult, desi, oficial, nici nu a inceput inca, dupa cum arata amenzile si somatiile acordate de CNA in ultimele saptamani.

Membrii Consiliului National al Audiovizualului s-au intalnit, la 15 aprilie, cu reprezentantii posturilor de radio si televiziune pentru a discuta prevederile legislative pe baza carora poate fi reflectata campania electorala in audiovizual. La discutii au luat parte participanti de la mai toate retelele centrale (Pro, Realitatea, TVR, Radio Romania, Antena, Prima, Europa FM-Radio 21, N 24, Kanal D).

Nimeni nu a fost insa din partea posturilor locale de radio si televiziune, care nu au putut fi informati, astfel, ca marea batalie pentru voturi incepe abia pe 2 mai. La fel, nu au primit sfatul "prietenesc" al CNA sa reflecte campania electorala in mod echilibrat si "rece", cu maxima obiectivitate si echitate.

Sefii mai multor posturi TV din tara fusesera, totusi, informati care sunt regulile pana la inceperea oficiala a campaniei electorale, printr-o serie de sanctiuni date de CNA de cateva saptamani incoace. Pe cat de diversa este oferta electorala, pe atat de variate sunt si tehnicile de transmitere a mesajelor electorale inainte de vreme.

HotNews.ro va prezinta cateva astfel de cazuri raportate pe parcursul ultimelor doua luni.

Alba Iulia, trezeste-te!

Poate cele mai multe zambete a trezit un spot difuzat in calupul de publicitate de postul One TV din Alba Iulia inca din prima parte a lunii martie. In acel spot, o doamna, Elena Ignat, apare "oblic" pe un teren viran din marginea localitatii si ii informeaza pe telespectatori ca ea voteaza uninominal, dupa care apare sloganul "Alba Iulia trezeste-te!" Elena Ignat este sefa organizatiei de femei a PNL-Alba, dar in clip nu este mentionat acest lucru.

Postul One TV a primit somatie publica de la CNA pentru difuzarea unui spot cu caracter electoral in afara campaniei electorale.

Brasov ambiental, actual, electoral

La Brasov, CNA remarca intetirea bataliei intre posturile locale Mix si rtt, afiliate lui Aristotel Cancescu, presedintele PNL-Brasov si actualul presedinte al Consiliului Judetean Brasov, respectiv lui George Scripcaru, actualul primar al Brasovului din partea PD-L. Noutatea consta in faptul ca CNA este bombardat, de la o vreme, cu sesizari impotriva rtt, sesizari ce provin de la adrese de e-mail fictive.

Din perspectiva CNA, nici rtt, nici Mix nu sunt lipsite de pacate. rtt a fost sanctionat, in martie, pentru emisiunea "Ambient Chic", pe motiv de publicitate mascata atat pentru un complex de tip spa, cat si pentru faptul ca in timpul acesteia a fost prezentat un discurs al primarului Scripcaru, fara a se preciza calitatea politica a acestuia, in conditiile in care PD-L confirmase ca el va candida pentru un nou mandat.

Tot in martie CNA a dat somatie publica si pentru Mix TV pentru o emisiune, "Mix Actual", in care erau prezentate biografia si realizarile lui Aristotel Cancescu la conducerea CJ Brasov. Argumentul: lansarea candidaturii lui Cancescu pentru un nou mandat la conducerea Consiliului Judetean.

Traseul lui Sarbulescu pe la televiziunile severinene

Alte doua cazuri relevante vin de la Drobeta Turnu Severin, unde se ascute confruntarea intre posturile controlate in zona de Eugen Nicolicea (PSD) si Mihai Stanisoara (PD-L), TV Galaxy si, respectiv, RTS.

Cele doua se reclama reciproc la CNA de cate ori au ocazia. Asa se face ca la inceputul lunii aprilie CNA a constatat cum TV Galaxy a difuzat, la finele lunii martie, o stire in care sefii PSD-ului local s-au deplasat intr-un cartier din Drobeta, ocazie cu care "cele cateva sute de severineni prezenti la intalnirea de astazi sustin ca isi pun increderea in PSD, singurul partid care si-a onorat promisiunile facute". Ion Sarbulescu, vicepresedintele PSD Drobeta Turnu Severin, se angajeaza, cu aceasta ocazie, intr-o serie de declaratii de tip "trebuie sa", in conditiile in care el a fost desemnat candidat la primaria municipiului.

Acelasi Ion Sarbulescu este si vedeta unui alt material reclamat la CNA, apartinand de data aceasta postului RTS, care a difuzat la 31 martie o stire in care anunta ca Severinul este impanzit de afise electorale cu o luna inainte de inceperea campaniei, ceea ce este ilegal. In aceeasi stire sunt prezentate insa pliantele cu pricina, iar vocea din off precizeaza ca "Ion Sarbulescu, cel care este prezentat pe aceste pliante drept un traseist politic, a declarat ca cei care au facut asa ceva dau dovada de lipsa de fair play". Insusi Sarbulescu are posibilitatea sa isi spuna punctul de vedere, dupa care vocea din off povesteste traseul politic al candidatului.