Romania ocupa locul 94 in clasamentul libertatii presei in 2008 publicat de Freedom House, care considera ca presa din tara noastra este "partial libera".

Potrivit raportului dat marti publicitatii, Romania locul 94 in clasamentul libertatii presei, cu 44 de puncte, dupa ce, cu un an inainte, tara noastra ocupa locul 90, cu 42 de puncte.

Freedom House precizeaza ca "alegerea, in 2004, a presedintelui Traian Basescu a adus imbunatatiri semnificative in mediul politic pentru presa". Presa a fost mai putin controlata de puterea politica decat in timpul presedintilor anteriori, sustine raportul, care mentioneaza insa agresiunile verbale ale sefului statului indreptate impotriva jurnalistilor.

In clasamentul intocmit de Freedom House privind libertatea presei, pe primele locuri se afla Finlanda si Islanda (cate 9 puncte), urmate de Danemarca si Norvegia (cate 10 puncte).

Pe ultimele trei pozitii se afla Turkmenistan (locul 193, cu 96 de puncte), Burma (194, cu 97 de puncte) si, respectiv, Coreea de Nord (195, cu 98 de puncte).

Ce mai spune raportul Freedom House:

  • Problemele semnalate in cazul Romaniei: caracterul penal al insultei si calomniei, implementarea defectuoasa a legislatiei privind libertatea informatiei, influenta politica in conducerea CNA si a posturilor publice de radio si televiziune.
  • Numarul canalelor de informare a sporit in ultimii ani, partial din cauza politicienilor si oamenilor de afaceri care doresc sa aiba propriile media. Intre timp, un numar mic de mari proprietari au accelerat procesul de concentrare pe piata media. Proliferarea media nu poate fi sustina de piata si multe canale nu sunt profitabile, incurajand autocenzura, noteaza raportul Freedom House.
  • Potrivit documentului, accesul la Internet in Romania este in crestere, peste 30% din populatie folosind acest nou mediu in 2007.
  • In regiunea centrala si de Est a Europei s-a simtit un declin al libertatii presei. Doar 18% din cetatenii regiunii traiesc in medii cu o presa libera.
  • Ungaria este pe locul 35, cu 21 de puncte, raportul Freedom House considerand-o o tara in care presa este libera.
  • Peste Romania se situeaza si Bulgaria (locul 76), care a acumulat 33 de puncte, fiind a patra tara in care presa este partial libera. In Bulgaria, legea pedepseste defaimarea si a interzis publicarea unor rapoarte despre coruptia la nivel inalt. Amenintarea legii a impus autocenzura in randul jurnalistilor, iar unele institutii publice au refuzat sa le ofere informatii chiar si cand acestea au fost solicitate legal.
  • Ucraina este pe locul 110, cu 53 de puncte. Intr-o tara cu o presa partial libera, ultimii ani au fost dominati de conflictul dintre cele trei autoritati ucrainene: Viktor Iuscenko,  Iulia Timosenko si Viktor Ianukovici, conflict care i-a lasat pe jurnalisti sa lucreze in conditii haotice si intens politizate. Trusturile private sunt detinute de magnati regionali care au legaturi stranse cu guvernul, iar cele subsidiare statului practica autocenzura.
  • Moldova are 66 de puncte si este pe locul 144. Raportul a consemnat-o drept o tara in care presa nu este libera. Guvernul a restrictionat fluxurile de stiri premergatoare alegerilor locale din iunie 2007, iar jurnalistii evita subiectele "sensibile politic" cum ar fi coruptia. Presedintele Voronin controleaza canalul public, Teleradio Moldova, ale carui programe de stiri favorizeaza candidatii actualei puteri.
  • Muntenegru si Serbia, tari cu o presa partial libera, se afla pe locurile 81, respectiv 84. In Muntenegru, constitutia sustine libertatea presei, dar nu ii garanteaza dreptul de a accesa informatii de interes public. In Serbia, exista ingrijorari in ceea ce priveste transparenta si corectitudinea procesului prin care Republic Broadcasting Agency (RRA) a obtinut licentele de a transmite.