Un spot publicitar cu robotei docili care se inchina in fata stapanului lor, tot robot, in fata unei Case a Poporului dintr-un viitor sumbru si indepartat, a starnit dispute in sedinta publica de marti a Consiliului National al Audiovizualului, pentru "mesajul negativ" pe care il transmite, dupa cum spun membrii CNA. Clipul, difuzat pe Antena 1 si Antena 3, a fost criticat si pentru incalcarea legii care reglementeaza campaniile electorale in audiovizual. In consecinta, membrii CNA au decis sa intrerupa difuzarea spotului pe cele doua Antene pana la intrarea acestuia in legalitate.

Potrivit membrului CNA Ioan Onisei, "acest clip are un mesaj explicit de tip electoral", si, cu toate astea, este difuzat in afara publicitatii electorale care este permisa doar in timpul dezbaterilor sau emisiunilor electorale. Mai mult, mesajul spotului este unul negativ, spun membrii CNA, care au comentat mesajul final al clipului - "Alege-ti stapanii cu grija".

"Astia sunt servitorii mei, nu sunt stapanii mei", a tinut sa precizeze Dan Grigore, membru CNA, revoltat de modul in care realizatorii clipului i-au pozitionat pe politicieni in relatia cu electoratul. "Spotul negativ nu este permis nici macar in afara campaniei electorale", a completat si Ioan Onisei. In plus, acesta considera neadecvata evocarea in clipul amintit a fostilor presedinti, impreuna cu actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, in timpul unei campanii electorale destinata alegerilor locale si nu alegerii presedintelui.

In concluzie, in baza legii 67 privind reglementarea campaniilor electorale, art. 64, care spune, printre altele, ca spoturile publicitare de 20 - 30 de secunde care indeamna electoratul sa voteze un candidat sau o lista de candidaţi pot fi difuzate numai in interiorul emisiunilor electorale sau dezbaterilor electorale, membrii Consiliului au decis intreruperea difuzarii spotului publicitar amintit pe cele doua posturi de televiziune pana la intrarea lui in legalitate. Decizia a fost luata cu 6 voturi pentru si 2 impotriva - cele ale Cristinei Trepcea si Grigore Zanc.

Clipul difuzat de Antene:

In cadrul dezbaterilor, membrul CNA Gelu Trandafir a cerut Consiliului sa fie consecvent in deciziile pe care le ia si sa nu judece cu masuri diferite. El a amintit in acest sens cererea de anul trecut a agentiei de publicitate GMP, care se ocupa de vanzarea brandului Basescu - presedinte, de a difuza pe posturile de radio şi televiziune campania numita "Indiferenta oamenilor buni", in regim de campanie sociala. Campania, care s-a vrut a fi una "pro vot" pentru referendumul din 19 mai, a fost refuzata, la acea vreme, de CNA.

Clipul "Indiferenta oamenilor buni":