Agentia americana de presa Associated Press a starnit o dezbatere puternica dupa ce a cerut unui mic site independent sa retraga materiale AP despre care agentia sustine ca site-ul le-a folosit incorect. Bloggeri cunoscuti spun ca vor boicota continutul AP, dar agentia sustine ca multe site-uri utilizeaza incorect fluxurile sale de stiri si e prea plin de copy-paste-uri, noteaza The Guardian.

Agentia spune ca site-ul de stanga Drudge Retort a incalcat de sase ori legea copy-right-ului, inclusiv cu un post care prelua integral 18 cuvinte dintr-un articol despre Hillary Clinton, urmat de un citat direct de 32 de cuvinte.

Intr-o scriaoare trimisa de AP catre Drudge Retort in 3 iunie, agentia spunea ca modul in care utilizatorii site-ului folosesc continutul AP nu este unul corect.

Cativa bloggeri cunoscuti s-au sesizat si s-a reaprins dezbaterea despre ce inseamna exact "folosirea corecta" a continutului de stiri, in contextul blogurilor ai al punerii de link-uri pe net.

Fondatorul Drudge Retort a spus ca trimiterea de link-uri spre stiri de interes a devenit o modalitate fundamentala prin care milioane de oameni citesc si evalueaza o stire.

Bloggerul Jeff Jarvis, editorialist la MediaGuardian spune ca AP, prin comportamentul sau, suprinma jurnalismul original si elimina si linkul si creditul acelei surse de jurnalism.

Jim Kennedy, vicepresedinte si director de planificare strategica la Associated Press, a spus pentru New York Times ca nu vrea sa supere blogosfera si nici sa aiba un comportament opresiv. "Copy paste mult intr-un blog nu e ceea ce ne dorim sa vedem", a mai spus reprezentantul AP.

Agentia a mai cerut si altor site-uri sa retraga continut despre care pretindea ca nu e folosit in mod legal. E vorba de Moreover si All Headline News.