Institutul International al Presei, cel mai vechi grup profesional de presa din lume, a denuntat luni atentatele asupra activitatii mass-media dar si in ceea ce priveste protectia surselor ziaristilor, in special in Europa. Reunit in cadrul cogresului de la Belgrad, IPI afirma ca Etiopia, Nepal, Sri Lanka, Venezuela si Zimbabwe au fost plasate in unanimitate pe lista neagra a organizatiei, informeaza AFP.

Informatia pe scurt:

  1. Autoritatile franceze au facut presiuni asupra a cel putin cinci ziaristi pentru a-si dezvalui sursele, in 2007
  2. Rusia ramane un stat periculos pentru ziaristi
  3. 64 de persoane au fost arestate pentru ca si-au publicat opiniile pe bloguri, incepand din 2003
  4. Numarul de bloggeri arestati in 2008 va fi mai mare de 36

Institutul a condamnat recentele masuri care vizeaza impiedicarea ziaristilor de a se folosi de dreptul de a-si proteja sursele, in special in Europa.

Acest "drept fundamental pentru activitatea ziaristilor a fost recent atacat de o maniera mai mult sau mai putin subtila", explica IPI, exemplificand cu "presiunile" exercitate in 2007 de autoritatile franceze pentru a "forta cel putin cinci ziaristi" sa faca publice numele surselor lor.

Rusia "ramane un stat periciulos pentru ziaristi", noteaza AFP, exemple fiind numeroasele procese de "defaimare" angajate contra unor directori de publicatii si jurnalisti care au criticat oficiali politici.

Creat in 1950, in Statele Unite, Institutul apara ziaristii si libertatea presei in lume, reunind cateva sute de profesionisti ai mediei din 128 de state.

36 de bloggeri arestati in 2007

Atentia autoritatilor pare a se indrepta si asupra bloggerilor: tot mai multe persoane se confrunta cu riscul de a fi arestate pentru expunerea abuzurilor la adresa drepturilor omului sau criticarea guvernelor, potrivit raportului anual dat publicitatii de Universitatea din Washington, citat de Mediafax.

64 de persoane au fost arestate pentru ca si-au publicat opiniile pe bloguri incepand din 2003.

In 2007, de trei ori mai multe persoane au fost arestate pentru ca au publicat materiale in care si-au prezentat opiniile vizavi de chestiuni politice, comparativ cu 2006.

Mai mult de jumatate dintre arestarile operate incepand din 2003 au fost facute in China, Egipt sau Iran.

Bloggerii arestati au expus coruptia guvernamentala, abuzurile la adresa drepturilor omului sau informatii referitoare la inabusirea actiunilor de protest.

Pe langa arestari, circa 30 de tari au impus restrictii tehnologice in ceea ce priveste activitatile pe care utilizatorii le pot derula online.

Raportul estimeaza ca numarul de bloggeri arestati in 2008 va fi mai mare de 36, acesta fiind numarul bloggerilor retinuti in 2007.