Antenele 1 si 3 ar putea fi scoase din grila de programe a unor cablisti, daca vor continua sa impuna contra-cost la pachet si Antenele 2 si 4, pentru eliberarea avizelor de retransmisie, au avertizat reprezentanti ai retelelor de cablu prezenti, joi, in sedinta CNA pentru dezbateri pe aceasta tema. In timp ce reprezentantii Antenelor dezmint orice conditionare financiara, operatorii de cablu sustin ca avizele sunt date discretionar si cer avizarea distincta a programelor, iar CNA-ul lasa lucrurile in coada de peste pe motiv ca nu poate interveni cu prevederile actualei Legi a Audiovizualului.

Cei mai afectati sunt operatorii de cablu din zonele rurale si orasele mici, care nu sunt dispusi sa dea bani pentru retransmisia Antenelor 1 si 3, care in mod normal sunt gratuite. In consecinta, acestia spun ca se vad nevoiti sa le scoata din lista de programe, iar CNA-ul sustine ca, in acest caz, nu poate sanctiona niciuna dintre parti. Atat timp cat actuala Lege a Audiovizualului nu impune in cele 25% de retransmisii obligatorii includerea programelor in functie de audiente, "daca nu aveti contracte puteti sa nu distribuiti Pro TV, Antena 1, etc”, a spus Radu Teodorel, membru CNA.

Presedintele CNA, Rasvan Popescu a precizat si el ca "instructiunea care stabileste programele TV libere la retransmisie în functie de rating nu este la fel de puternica in fata legii, iar daca Antenele nu dau avizele vor putea fi scoase". In acest caz, pentru cablisti "cea mai buna sanctiune o va da publicul", a completat Gelu Trandafir, membru CNA.

"Noi operand in mediul rural, unde stiti cum sunt veniturile, nu putem sa mai punem niciun cent in plus", a semnalat unul dintre cablistii prezenti la discutii. Mai mult, cablistii se plang ca desi s-au intalnit in repetate randuri cu reprezentantii Antena 1, nu au primit avize pentru retransmisie. Antena a cerut, potrivit operatorilor un pret pe pachet, iar conditionarea obtinerii avizului de retransmisie pentru Antenele 1 si 3 impreuna cu Antenele 2 si 4 a fost verbala.

"Sunt facute niste manarii avocatesti tocmai ca sa nu putem reactiona legal", a aratat Radu Petric, presedintele ACC, prezent si el in sedinta CNA, care a tinut sa precizeze ca, desi organizatia pe care o reprezinta nu participa direct la negocieri, a remarcat faptul ca Antena acorda avize de retransmisie discretionar. "E o incercare de distributie a doua programe mai slabe in spatele Antena 1 care este un program puternic", a adaugat el. De aceea, a continuat Petric, "am dori ca aceste programe sa fie avizate distinct, nu la pachet".

Raspunsul presedintelui CNA n-a fost in masura sa rezolve problema: "Nu putem sa ne transformam intr-un moderator intre post si cablisti. Cred ca puteti lua decizii pe cont propriu. Nu asteptati de la noi sa fortam una dintre parti la o intelegere nefericita pentru ea. Mai incercati o data sa ajungeti la o concluzie comuna, daca nu fiecare va proceda cum crede de cuviinta".

Disputele cablistilor cu Antena au inceput acum 8 luni in urma unui comunicat al postului care anunta ca, de la 1 ianuarie 2008, acordurile pentru Antenele 2 si 4 se vor elibera in baza unei taxe, iar Antenele 1 si 3 se vor da la pachet cu 2 si 4. In fata dovezilor scoase din corespondentele pe e-mail cu reprezentantii postului ale cabilistilor pe care CNA-ul le-a analizat in aprilie si in care exista aceasta conditionare financiara, Antenele au spus ca este vorba doar de o formulare nefericita. In realitate, "nu exista si nu a existat niciodata niciun fel de conditionare de ordin financiar cu privire la difuzarea programului Antena 1. Intarim, totodata, faptul ca programele Antenei 3 sunt gratuite", se arata intr-o pozitie a Antenelor, inaintata joi CNA-ului.