Organizatia Reporteri fara Frontiere impreuna cu Agentia de Monitorizare a Presei au sesizat, joi, printr-o pozitie comuna, Parlamentul European, Comisia Europeana, Consiliul Europei si OSCE cu privire la adoptarea de catre Senatul Romaniei a legii care impune o pondere egala intre stirile pozitive si negative la radio si TV. Doar in China si Coreea de Nord mai exista astfel de practici, avertizeaza RSF si AMP, cerand presedintelui Romaniei sa nu promulge o lege incompatibila cu standardele europene. Tot azi, CNA-ul a trimis o scrisoare oficiala presedintelui, cu o solicitare similara.

"Acest proiect de lege este pur si simplu inacceptabil, pentru o tara membra a Uniunii Europene. Doar tari precum China si Coreea de Nord mai adopta, inca, o astfel de legislatie retrograda si anacronica, in totalitate subiectiva si lipsita de sens", a spus Olivier Basille, presedintele pentru UE al Reporteri fara Frontiere.

Organizatia ii solicita presedintelui Traian Basescu "sa nu promulge o lege atat de incompatibila cu standardele europene, la care Romania a subscris in anul 2007". "Solicitam si Senatului, in egala masura, ca, in eventualiatea reluarii unui vot pe aceasta tema, sa respinga priectul de lege in totalitate", a adaugat organizatia.

La randul lor, membrii Consiliului National al Audiovizualului au decis, joi, în cadrul unei sedinte, sa trimita o scrisoare oficiala catre presedintele Traian Basescu, prin care solicita acestuia sa nu promulge legea votata, miercuri, de Senat, referitoare la proportia egala de stiri pozitive si negative din audiovizual.

"O astfel de reglementare care decide difuzarea stirilor dupa un criteriu cantitativ, expus subiectivitatii si arbitrariului, contravine spiritului european al legii si afecteaza libertatea editoriala, precum si dreptul la corecta informare a publicului", sustin membrii CNA.

"Nu exista criterii pentru a defini stirile pozitive si stirile negative, asa cum nu poate exista un for institutional care sa legitimeze astfel de clasificari. În consecinta, solicitam Presedintelui României sa nu promulge aceasta modificare a Legii Audiovizualului", se mai arata in scrisoarea oficiala a CNA.