Este sau nu subiect de presa cazul unei profesoare care ajunge pe internet in ipostaze sexi fara voia ei? Parerile sunt impartite. Subiectul are relevanta pentru comunitate, atat timp cat informatiile ajung publice si vorbim de un cadru didactic, a spus pentru HotNews.ro Mircea Toma, directorul AMP, in timp ce Ioana Avadani, directorul CJI, sustine ca, indiferent de functia publica a unei persoane, aceasta poate face ce vrea, cat timp intimitatea ii este aparata de Constitutie si nu o face publica.

Este vorba de cazul profesoarei dela scoala Mihai Eminescu din Zalau, care detine si functia de director al scolii. ACeasta a fost suspendata din comisia de bacalaureat dupa ce au fost postate pe internet filme si poze in care ea si sotul sau intretineau raporturi sexuale.

Autoritatile au calificat situatia ca fiind regretabila si au decis suspendarea profesoarei din comisie atat pentru protejarea ei, cat si a elevilor care sustin examenul de bacalureat. Profesoara sustine insa ca filmul erotic a fost facut acasa si nu stie cum a ajuns pe site-ul pornografic.

Iata ce cred profesionisti din mass-media despre relevanta unui asemenea subiect de presa si despre deontologia profesionala a breslei:

Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent:

  • Legea romaneasca si cea europeana protejeaza dreptul persoanelor la propria intimitate. In opinia mea,  profesoara cu pricina ar trebui sa depuna plangere, dar se pune problema si cum se pot rezolva astfel de cazuri. Este, in momentul de fata, Procuratura in masura sa faca o astfel de ancheta?
  • Aici este vorba de infractionalitate electronica si justitie, dincolo de totala lipsa de etica a televiziunilor. Au existat cazuri in care oameni care au spart conturi de e-mail au fost identificati si dati in judecata, iar persoana afectata a castigat.
  • Ce fac in viata privata este treaba mea, indiferent de functia publica pe care o am, atat timp cat intimitatea mea este protejata prin Constitutie si nu voluntarizez informatii personale in spatiul public.
  • Atitudini ale jurnalistilor de acest gen le da dreptul unor senatori ca domnii Ghise si Funar sa dea asfel de legi "ghiduse", daca noi ca breasla nu reactionam. Si aici este problema jurnalismului de haita. Exista aceasta concurenta pe invers - sa avem cu totii aceleasi stiri, nu sa fim originali pe trend-ul pe care l-am ales.

Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei:

  • Are relevanta subiectul pentru comunitate? "Se presupune ca da. Un profesor trebuie sa-si asume rolul lui de formator de personalitate si este responasbil de efectul conduitei lui".
  • Si Traian Basescu a spus "tiganca imputita" intr-un spatiu privat. Dar daca o astfel de afirmatie iese publica, acest lucru este relevant. A spus-o, s-a auzit!
  • Presa in acest caz abuzeaza, exagereaza, dar eu ca jurnalist, in principiu, dau informatia si consider ca este  justificat.
  • Subiectele de acest gen sunt excesive, dar asta se datoreaza unei patologii care cuprinde toata presa din Romania. La noi OTV-izarea televiziunilor este patologica. Am depasit cu mult alte tari din acest punct de vedere.

Brindusa Armanca, profesoara de etica la Universitatea din Arad si directorul Institutului Cultural Roman:

  • Este sau nu subiect de presa cazul profesoarei care se filmeaza facand sex cu sotul si ajunge pe internet? "Raspunsul este DA, daca persoana respectiva are o pozitie care poate afecta, in acest caz, educatia publica".
  • Subiectul e interesant pentru ca este vorba de mediul educational. Din punct de vedere deontologic nu e corect ca i s-a dat numele, insa e corect ca in cazul TV-urilor au fost blurate imaginile. Dar ca subiectul trebuie complet evitat, nu sunt de acord cu cei care cred ca nu e subiect de presa.
  • In toate codurile deontologice, inclusiv cele pe care le-a adoptat comunitatea media din Romania acest aspect despre viata privata este mentionat si adoptat.
  • Nu putem sa negam ca tentatia subiectului senzational este foarte mare. Aceste persoane sunt niste victime, dar decenta si prudenta ar fi cerut ca atunci cand au dat calculatorul la devirusat sa fie mai atenti. E vorba de un profesor care trebuie sa aiba decenta in toate situatiile.

Raluca Radu, seminarist deontologie profesionala la FJSC, Universitatea din Bucuresti:

  • Nu cred ca este subiect de presa. Este o intruziune majora in viata privata a unei persoane de care sunt responsabili atat cel care a pus imaginile pe internet, cat si jurnalistii care au publicat imaginile, numele, etc.
  • Nu ar trebui sa luam toate informatiile de pe net si sa le punem in presa. Daca unul dintre jurnalistii de la un post de radio sau TV da o astfel de stire, ceilalti automat simt si ei presiunea, pur si simplu pentru ca este vorba despre un cadru didactic.
  • Aceasta femeie nu a facut nimic rau in spatiul public. Este evident ca tuturor ni se poate intampla sa avem secrete care prin conjuncturi nefericite sa ajunga pe internet. Nu este treaba nimanui ce facea ea acasa in dormitor.