O reclama la maioneza, in care apar doi barbati sarutandu-se, a fost retrasa din campania publicitara desfasurata de Heinz pe posturile TV britanice, dupa ce principalul for de reglementare a publicitatii din aceasta tara a primit peste 200 de plangeri cum ca respectivul spot are continut ofensator si inadecvat. Numarul de plangeri este departe de a fi un record pe piata britanica, unde publicitatea atrage zeci de mii de reclamatii din partea publicului larg. Comparativ, in Romania, organismele abilitate se bazeaza mai mult pe autosesizari, in pofida discutiilor nesfarsite despre calitatea si continutul reclamelor autohtone.

Informatia pe scurt:

  • Reclama la maioneza Heinz a atras 200 de plangeri in cateva zile
  • Recordul de reclamatii in Marea Britanie, in 2007 - 774 de plangeri pentru o campanie.
  • Fata de 10.000 de reclamatii impotriva reclamelor TV, venite de la cetatenii britanici, in Romania numarul sesizarilor si autosesizarilor s-a limitat la cateva zeci in 2007
  • Forurile abilitate, prinse intre litera legii, dispute deontologice si imaginea de "sectorist al tuturor babelor sensibile si foarte-usor-scandalizabile"

Reclama la maioneza Heinz, care s-a raspandit viral pe net la zece zile dupa postarea ei pe YouTube, a fost retrasa de client dupa ce Autoritatea pentru Standarde in Publicitate din Marea Britanie a anuntat ca in doar cateva zile a primit 200 de plangeri impotriva acestui spot, potrivit The Guardian. Agentia care a realizat spotul, AMV BBDO, a mers pe ideea ca maioneza cu pricina e atat de buna ca "ti se pare ca ai propriul tau bucatar de restaurant deli (tip de restaurant specific new-yorkez - n.r.) in bucatarie". Unii spectatori au inteles altceva si, drept urmare, s-au plans ca "nu se face sa vezi doi barbati sarutandu-se" intr-o reclama, mai ales ca aceasta poate fi vazuta de copii.

Spotul pentru Heinz Deli Mayo a devenit viral pe net:

Pentru englezi, numarul de plangeri contra acestei reclame nu este, insa, iesit din comun. Conform unor statistici publicate recent de The Guardian, doar in anul 2007, Advertising Standards Authority (ASA) din Marea Britanie a avut de rezolvat peste 14.000 de reclamatii venite de la cetateni, dintre care aproape 10.000 de plangeri au fost pentru publicitatea difuzata la TV.

Campania cu cele mai multe reclamatii a fost una anti-fumat, pentru un client "de stat", Departamentul Sanatatii, reclama infatisand un barbat cu un ac de pescuit infipt in obraz. Reclama a atras nu mai putin de 774 de plangeri la Autoritatea pentru Standarde in Publicitate.

Spotul campaniei antifumat "Get unhooked":

Pentru o piata precum Romania, asemenea cifre tin mai degraba de domeniul SF, desi in mod regulat apar controverse soldate cu spoturi mutate dintr-un interval orar in altul, retrase sau doar dezbatute fara niciun rezultat. Iar deznodamantul nu este, de obicei, cel mai fericit.

In Romania sunt doar cateva zeci de sesizari si autosesizari pe an, la CNA si RAC

Trei spoturi publicitare care au intrat in vizorul Consiliului National al Audiovizualului (CNA) si al Consiliului Roman pentru Publicitate (RAC), in prima jumatate a acestui an, au declansat o serie de dispute si le-au intarit publicitarilor convingerea ca CNA-ul este "un politist iute de baston si fara simtul umorului", iar RAC-ul "ia decizii pripite cu DEX-ul in brate". Este vorba de reclamele la Foltene si Cava D'Oro, si controversatul spot al Antenei 3 - "Alege-ti stapanii cu grija". Si toate astea, intr-un context in care, in ultimul an, domeniul publicitatii nu a fost o tema fierbinte pentru reglementatorii abilitati, care se bazeaza mai mult pe autosesizari.

Celor trei spoturi li se adauga cel putin alte doua, mai putin discutate in presa. Primul - o reclama pentru E.ON Gaz, in care este prezentat un instalator care munceste, in timpul liber, ca stomatolog. Similar cu ceea ce s-a intamplat in cazul spotului la Cava d'Oro, reclamat cu succes de politisti la RAC, si acest spot a fost reclamat de o organizatie a stomatologilor, fara niciun rezultat insa. Al doilea spot, pentru un medicament, a fost adus de RAC in atentia CNA, insa mult dupa incheierea campaniei.

La solicitarea HotNews.ro, Consiliului Director RAC a indicat, pentru anul 2007, un total de 33 de comunicari comerciale (audio-vizual, ambalaje si internet), din care peste 80% au fost sesizari ale operatorilor comerciali (persoanelor juridice), si alte 12 sesizari pentru prima jumatate a lui 2008. Potrivit RAC, majoritatea produselor publicitare reclamate au incalcat prevederile Codului de Practica in Publicitate cu privire la publicitatea inselatoare si afirmatii nedovedite (demnitate, bun-simt, denigrare, etc).

In ce priveste interventiile CNA in privinta publicitatii audiovizuale, potrivit departamentului juridic al CNA, in anul 2007 Consiliul a sanctionat aproximativ 58 de spoturi publicitare difuzate pe radio si TV, singura reclama sanctionata in 2008 fiind cea pentru samponul Foltene, productie a agentiei Headvertising. Cate reclamatii au venit din partea publicului? Raspunsul departamentului de Relatii Publice al CNA a fost unul foarte elocvent: departamentul de PR al CNA nu are o evidenta foarte clara in acest sens, pentru ca si telefoanele si scrisorile primite la sedul CNA sunt putine, in medie cam doua -trei pentru cate o reclama, cele mai frecvente interventii ale Consiliului bazandu-se pe autosezizari.

"Ceva ce e OK pentru toti, de fapt nu e - UAU!"

Afecteaza deciziile CNA si RAC originalitatea si libertatea de expresie in piata publicitatii? Da, este raspunsul lui Serban Alexandrescu, director de creatie la Headvertising, agentia care a creat spoturile audio pentru Foltene, "in sensul in care unele subiecte devin tabu, ceea ce e putin absurd intr-o tara cu probleme de educatie si moralitate infinit mai mari decat cele care fac de obicei obiectul atentiei CNA-ului. E putin ridicol sa vedem ce vedem la Stiri sau in filme de serie B cu Mark Dacascos difuzate in prime-time, dar sa nu putem jigni pe nimeni, nici macar cu o floare, in reclame".

"Daca eu fac o mitocanie nasoala intr-o reclama, piata ma va pedepsi, ocolindu-mi produsul. Asta e cea mai mare pedeapsa pe care o poate primi o reclama, obtinerea unui efect contrar celui scontat, din partea publicului ei tinta. Cata vreme CNA este sectoristul tuturor babelor sensibile si foarte-usor-scandalizabile din Romania, e destul ca un nebun cu nervii in piuneze sa stie sa scrie, ca sa iti dai foc la valiza. Unde mai pui ca, de multe ori, nebunul respectiv e pus tocmai de catre competitia ta sa scrie invectiva respectiva. Exista un mare potential de manipulabilitate a 'protestelor' spectatorilor", a afirmat Alexandrescu pentru HotNews.ro.

"De multe ori imi este incalcat tocmai dreptul de a targeta publicuri diferite, specifice produsului meu. Eu cand fac ceva pentru o marca de tineret, trebuie sa ii multumesc pe ei, nu babutele sensibile care nu fac parte din publicul meu. De ce trebuie sa vorbesc pe placul babutelor cu tinerii cu belciug in nas? Si cum anume as putea sa fac ceva absolut potrivit pentru toata lumea? Ceva ce e OK pentru toti, de fapt nu e - UAU! - pentru nimeni, ceea ce cam inseamna ca ii risipesc banii clientului", a conchis el.

Robert Tiderle, director de creatie la Papaya Advertising, agentia care a creat spotul pentru coniacul "Cava d'Oro", a spus, la randul sau, pentru HotNews.ro, despre efectele sanctiunilor CNA: " La noi s-a creat deja o psihoza, ca de fiecare data clientul ne intreaba: N-o sa avem probleme cu CNA-ul?" "Atat tip cat spotul nu incalca niste norme de bun simt, cei care au painea si cutitul in mana nu trebuie sa reactioneze imediat, ci sa stea sa judece", a adaugat Tiderle.

"Daca facem reclame dupa DEX, deja avem o problema", a comentat Tiderle decizia RAC-ului care a sustinut reclamatia sindicatului politistilor in privinta spotului "Le Birt". "Nu cred ca romanii sunt atat de imbecili incat sa fie nevoie sa-i protejeze cineva. Oamenii sunt mult mai inteligenti decat credem noi", si-a exprimat el convingerea. "Sunt si oameni relaxati, inclusiv printre politisti", a precizat Tiderle.

In cazul reclamei Heinz, nici producatorul, nici agentia de publicitate nu s-au aratat scandalizate de numarul mare de plangeri. S-a scandalizat, insa, comunitatea homosexualilor, cel putin o organizatie a acestora indemnand, deja, la boicotarea produselor Heinz pentru simplul fapt ca au cedat presiunilor si au retras spotul "gay" de pe televiziunile britanice.