Modificarea Legii audiovizualului privind ponderea egala a stirilor pozitive si negative in programele radio-TV a fost declarata neconstitutionala, anunta Antena3.

Decizia a fost luata de Curtea Constitutionala, care a dezbatut astazi contestatia depusa de PD-L la modificarile aduse Legii audiovizualului.

Legea, adoptata de Parlament la sfarsitul lui iunie, prevede ca programele de stiri din cadrul televiziunilor si radiourilor sa difuzeze in mod egal atat stiri pozitive, cat si negative.

Imediat dupa adoptarea legii, liderul PD-L, Emil Boc, a anuntat ca va ataca legea la Curtea Constitutionala pentru ca incalca articolul 30 din legea fundamentala, care garanteaza libertatea de exprimare.

"Niciun un Funar sau Ghise nu-si poate permite sa aduca completari la legea fundamentala", a declarat Emil Boc.

Proiectul de lege a fost initiat de senatorul PRM Gheorghe Funar si deputatul PNL Ioan Ghise si a fost adoptat in unanimitate de senatori. Astfel, televiziunile si radiourile vor fi obligate odata cu intrarea in vigoare a legii sa isi controleze programele de stiri in asa fel incat sa cuprinda in mod egal informatii pozitive si negative.

Initiatorii proiectului de lege sustin ca scopul acestei propuneri este "de a imbunatati climatul general si de a oferi sansa publicului sa aiba perceptii echilibrate asupra vietii cotidiene, atat din punct de vedere psihic, cat si emotional".

"Studiile de specialitate evidentiaza, fara echivoc, escaladarea bolilor cronice ca urmare a starilor psihice depresive, iar starile emotionale si psihice depresive conduc in mod cert la imbolnaviri(...) Aceste probe demonstreaza extraordinara nocivitate si efectele ireversibile asupra sanatatii si vietii oamenilor atunci cand stirile negative ne coplesesc existenta", se arata in expunerea de motive a celor doi parlamentari.

Initiativa fusese respinsa de Camera Deputatilor si a primit aviz negativ de la Comisiile de specialitate. Impotriva acestei initiative s-au pronuntat si Guvernul si CNA.