Secretarul general al organizatiei Reporters Sans Frontieres (RSF), Robert Menard, a fost retinut, luni, pe Champs-Elysées, in timp ce lua parte la un protest impotriva prezentei presedintelui sirian Bashar al-Assad la tribuna prezidentiala si a regimului din Siria, informeaza site-ul TF1, citat de Mediafax.

Menard a fost retinut impreuna cu zeci de militanti ai RSF care scandau sloganuri precum "Libertate in Siria". Potrivit cotidianului Journal du Dimanche, Robert Menard si militantii retinuti au fost condusi la politie".

"Nu suntem impotriva prezentei lui Bashar al-Assad la Paris, ci impotriva primirii acestuia la tribuna prezidentiala" la Ziua Frantei, a declarat Vincent Brossel, responsabil al biroului Asia-Pacific al RSF.

"Este vorba de 14 iulie, de caderea Bastiliei, simbol al luptei impotriva regimului autoritar si regasim aici unul dintre cei mai duri dictatori din Orientul Mijlociu, la tribuna prezidentiala, sarbatorind ca un democrat", a spus el, inainte de a fi, la randul sau, retinut de politie.

Potrivit sursei citate, membrii RSF, care au fost insotiti la manifestatie de cativa opozanti ai regimului de la Damasc, voiau sa desfasoare o banderola in timpul defilarii de 14 iulie, pentru "a apara jurnalistii si bloggerii arestati in Siria".

RSF si mediatizatul fondator al organizatiei, Robert Menard, s-au facut remarcati, la finele lui martie, prin faptul ca au reusit sa perturbe ceremonia de aprindere a flacarii olimpice in Grecia, punctul de plecare al unei serii de actiuni impotriva regimului chinez si a prezentei sefilor de stat la Beijing, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Duminica, presedintele al-Assad a a ironizat, la postul de radio France Inter, criticile unor militari si ale unor aparatori ai drepturilor omului, pe care le-a calificat de "tapaj" franco-francez fara importanta.