Un documentar controversat ce contrazice teoria potrivit careia activitatile umane sunt o cauza majora a schimbarilor climei a determinat principalul for de reglementare in audiovizualul britanic, Ofcom, sa critice dur postul de televiziune Channel 4, care a difuzat in premiera acest film, intitulat "Marea inselatorie a incalzirii globale" (The Great Global Warming Swindle), in urma cu un an, informeaza The Guardian.

Ofcom este nemultumit de lipsa de impartialitate a Channel 4, dar precizeaza ca, din punctul sau de vedere, publicul nu a fost indus in eroare de modul cum a fost prezentata in documentar dezbaterea privind cauzele incalzirii globale.

Documentarul a fost difuzat prima data de Channel 4 in martie anul trecut si a declansat ample controverse in randul expertilor. Filmul "a admis consensul stiintific si jurnalistic majoritar in sprijinul ideii ca omul, prin activitatile sale, este o cauza a incalzirii globale, dar a cautat sa prezinte si punctul de vedere al numarului mic de oameni de stiinta care nu cred ca incalzirea globala este cauzata de productia umana de dioxid de carbon", potrivit directorului pentru materiale documentare al Channel 4, Hamish Mykura.

O indelungata investigatie a Ofcom a dus la concluzia ca acest post a incalcat, in documentar, principiul impartialitatii, dovedindu-se "nedrept" in felul cum a reprezentat mai multe personalitati si institutii internationale care s-au pronuntat in favoarea ideii ca omul se face vinovat de incalzirea climei. Acestora li s-au atribuit declaratii pe care nu le-au facut sau li s-au adresat acuzatii fara sa li se ofere posibilitatea sa raspunda, potrivit Ofcom.

Cu toate acestea, "CNA-ul" britanic apreciaza ca documentarul nu a incalcat codul audiovizual din aceasta tara, in partile in care prezinta dezbaterea stiintifica asupra cauzelor incalzirii globale. In pofida faptului ca este preocupat de anumite aspecte ale prezentarii faptelor si punctelor de vedere, Ofcom "nu crede ca audienta a fost indusa in eroare, avand in vedere natura programului".

Vezi secvente din documentarul "The Great Global Warming Swindle":