Un proiect de Raport al Comisiei pentru Cultura si Educatie a Parlamentului European, initiat de o fosta jurnalista, Marianne Mikko ( din cadrul grupului Socialist, Estonia), considera ca "este nevoie de un fel de eticheta de calitate aplicata asupra blogurilor si a bloggerilor, a caror identitate si motive pentru a scrie pe blog trebuie facute publice".

Autoarea proiectului este de parere ca blogurile "au fost pana acum un loc al bunelor intentii", dar semnaleaza riscul ca, odata cu dezvoltarea blogosferei, acestea pot deveni "o sursa de poluare a cyberspatiului".

In Raport se considera ca "in cazul blogurilor ar trebui stabilite masuri legale pentru a fi folosite in eventualitatea unor procese legate de continutul articolelor si pentru a stabili un drept la replica al celor vizati de acestea" si cere o "eticheta de calitate aplicata asupra blogurilor si a bloggerilor".

Primele reactii pe blogurile romanesti nu au intarziat sa apara:

"Dezbaterile vor continua si cu siguranta se poate ajunge la aberatii chiar si in Parlamentul Europei daca nu se va face o rezistanta consistenta la aceasta idee. Parlamentarii din fostul lagar socialist ar trebui sa faca cel mai mare scandal caci noi avem inca vie in minte actiunea cenzurii comuniste, in timp ce occidentalii o cunosc mai mult din carti. Ba s-ar putea sa fie tentante anumite idei de control a sferei publice pentru cei care se afla la butoanele puterii in tarile cu rol de jandarm sau de guvernante", a notat Vasile Dancu pe blogul sau.

"Blogurile sunt instrumente puternice si pot reprezenta o forma avansata de lobby, care la randul sau poate fi considerat drept o amenintare. Ideea ca blogurile sunt o amenintare ar trebui sa fie interpretata corect de blogeri. Blogul este deja un instrument de comunicare si expresie libera deci trebuie tratate cu respectul si responsabilitatea cu care fiecare suntem in stare. Adica sa incercam sa pastram acesta liberatate, dar nu prin concesii. Mai degraba prin intarirea atitudinii si cresterea solidaritatii", a mai adaugat Vasile Dancu.

Sorin Tudor scrie pe blogul sau: "Nu cred in initiativele “impuse de la centru”. Nu le consider nici binevenite, nici utile, nici firesti. In urma cu aproape doi ani, scriam despre autoreglementare in blogosfera. Si astazi, ca si atunci, consider ca pentru multi bloggeri autoreglementarea exista. Insa, blogosfera a crescut mult de atunci. Iar astazi sunt de parere ca un “cod de bune practici” venind din cadrul blogosferei si acceptat de toti aceia care vor dori sa-l accepte este un pas necesar".

"Sincer nu cred ca se va intampla ceva. Cred totusi ca fiecare individ isi face propriile reguli in blogosfera, iar daca un grup de persoane se ghideaza dupa un set de reguli, bravo lor! E alegerea lor. Dar nu putem pune in aceeasi oala toata blogosfera. Va fierbe pana va da pe afara. Foarte repede", a scris MANAFU pe blogul sau.

HotNews.ro te invita sa comentezi si tu masurile dezbatute in Proiectul de Raport al UE privind statulul blogurilor