Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, marti, ca Horia-Roman Patapievici are dreptul sa solicite Antenei 3 dreptul la replica, dupa informatiile vehiculate in emisiunile "La ordinea zilei" si "In gura presei", anunta NewsIn.

"De ce nu se mentioneaza pozitia sa? Este un caz de manipulare grosolana sa dai toate citatele fara nota de subsol, asa poti scoate din viata fiecaruia unui fragment din '90 si sa il prezinti ca si cum s-ar fi intamplat acum. Era o chestie de buna credinta sa oferi toata partea adevarului. Scandalul era cunoscut, se stia ca Patapievici s-a distantat de acele pareri si prezentarea lor ca fiind valabile este gresita", a spus Gelu Trandafir, membru CNA.

"Este incerta calitatea jurnalistica a demersului de la Antena 3. Nu mi-a placut ce s-a dat, nu s-a procedat corect, s-a reluat una din scrisorile revoltate ale lui Patapievici, care astazi nu mai este valabila. Au procedat tezist, partinitor si nu mi s-a parut o emisiune jurnalistica, ci una foarte colorata intr-o anumita nuanta anti-Patapievici", a adaugat Dan Grigore, membru CNA.

CNA a discutat, in sedinta de marti, sesizarea facuta saptamana trecuta de presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici, in care acesta reclama Antena 3 pentru lipsa unei informari corecte a opiniei publice, in ceea ce il priveste, precum si pentru ca nu i s-a dat dreptul la replica.

Patapievici a mentionat, printre altele, emisiunea "La ordinea zilei", din data de 4 august, in care au fost prezentate cateva citate din corespondenta lui cu Alexandru Paleologu, din perioada 1990-1991, in care cel dintai exprimase anumite vederi politice, precizand insa ca, in momentul publicarii respectivei corespondente, in 1996, nu mai avea aceleasi opinii.

Presedintele ICR a semnalat ca declaratiile facute in scrisorile din '90 au fost transmise de Antena 3 ca reprezentandu-l si in prezent, in calitate de presedinte ICR. In plus, el s-a mai plans si de faptul ca postul de televiziune nu l-a contactat pentru a prezenta si punctul lui de vedere.

Emisiunea a fost monitorizata de CNA, care a constatat ca realizatoarea Dana Grecu a mentionat ca Horia-Roman Patapievici nu a putut fi contactat.

In viitoarele sedinte, membrii CNA vor discuta in continuare despre problemele reclamate de Horia-Roman Patapievici, si anume principiul informarii corecte si cel al respectarii pluralismului de idei.