Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa (CRP) reafirma, intr-un comunicat difuzat marti, punctul de vedere adoptat de acest for in 2005, prin care cerea site-urilor sa preia in anumite limite continut transmis de alte surse de informare. Potrivit comunicatului de azi, Consiliul "constata cu ingrijorare aparitia si dezvoltarea a numeroase site-uri care isi fac strategii de continut bazate pe preluarea fara acorduri a continutului altor surse de informare: agentii de presa, ziare, televiziuni, posturi de radio, alte site-uri".

Forul, ce reuneste interesele multor publisheri din Romania, precizeaza ca "a analizat aceasta problema in 2005 si isi mentine si in prezent punctul de vedere: informatia trebuie sa circule liber, dar opera jurnalistica este protejata de normele legale si deontologice in vigoare".

In comunicat se mai arata ca "in virtutea acestor doua principii, CRP considera ca, in absenta unui acord incheiat cu detinatorul drepturilor, materialele de presa pot fi preluate, obligatoriu cu citarea sursei, in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din respectivul material".

Consiliul de Onoare al CRP afirma ca "a fost sesizat cu privire la cresterea numarului de materiale de presa preluate pe internet fara respectarea normelor legale si deontologice in vigoare". Consiliul, se mai arata in comunicat, "sprijina editorii ale caror drepturi au fost incalcate sa actioneze cu fermitate pentru reglementarea situatiei, inclusiv, daca problemele nu se pot rezolva prin mijloace amiabile, prin sesizarea organelor de ancheta".

Contactata de HotNews.ro, Indira Crasnea, presedintele interimar al CRP, a refuzat sa comenteze pe marginea comunicatului.