Piata bulgara de televiziune este din nou in fierbere. Iulian Comanescu anunta pe blogul sau ca Central European Media Enterprises (CME), care detine in Romania Pro TV, devine proprietarul drepturilor pentru liga bulgareasca de fotbal, pentru 25 de milioane de euro fara TVA. Intre timp, Novinite anunta ca Bertelsmann, prin reteaua RTL, ia in considerare achizitia celei mai mari televiziuni din Bulgaria, bTV, pe care proprietarul News Corporation intentioneaza sa o vanda.

Potrivit lui Comanescu, la scurt timp dupa ce a achizitionat posturile TV2 si Ring TV, in Bulgaria, "CME devine si proprietarul drepturilor pentru liga bulgareasca de fotbal. Pretul platit: 25 de milioane de euro, fara TVA, pentru 5 ani". "Interesant e ca strategia americanilor e diferita de Romania, unde n-au intrat in batalia pentru campionatul intern, adjudecat de grupul Voiculescu. Piaţa bulgareasca TV arata cam asa, pentru o tara cu vreo 10 milioane de locuitori", noteaza Comanescu.

Achizitia CME intervine intr-un moment in care apele se agita la bTV, cel mai mare si mai profitabil post de televiziune din aceasta tara. Potrivit Novinite, care citeaza publicatia online finanznachrichten.de, RTL si Bertelsmann ar avea in vedere posibila achizitie a acestei statii de la News Corporation, grupul detinut de Rupert Murdoch. Acesta ar fi cerut 1,1 miliarde de euro pentru bTV.

Novinite precizeaza ca acesta ar fi cel de-al treilea mare contract pe piata bulgara de televiziune in 2008, dupa preluarea TV2 si Ring TV de catre CME, pentru 110 milioane euro, si preluarea Nova TV de catre grupul suedez MTG Group, pentru 620 milioane de euro.

Spre finele lunii august, oficialitati de la Sofia au vehiculat informatia ca News Corporation ar intentiona sa-si vanda participatiile sale nu doar la postul bulgar bTV, ci in toate tarile unde detine pachete substantiale de actiuni.

Pe de alta parte, saptamana trecuta Financial Times a anuntat ca si Bertelsmann ar vrea sa vanda o parte din actiune detinute in grupul RTL, pentru a finanta, cel mai probabil, achizitia retelei TV britanice ITV.