O campanie publicitara pentru maratonul international ce va avea loc in octombrie, in Bucuresti a trezit proteste in randul maratonistilor. Doua reclame - una cu un tanar care fuge de colegii pusi in camasi de forta si o alta cu o domnisoara care fuge de porcul dintr-un SUV - provoaca audienta cu intrebarea "De ce fugi?" Maratonistii raspund tot cu intrebari: "De ce maratonul si alergarea in general trebuie interpretate ca 'fugind de cineva'?"

Marian Chiriac noteaza pe blogul sau de maratonist: "in traducerea mea, imaginea spune: numai daca esti nebun poti fugi. Ceea ce pentru mine, public tinta al acestei reclame, e putin nepotrivit". El publica douaimagini folosite in campania de popularizare a maratonului si impartaseste parerea altor maratonisti, cum ca "reclama nu promoveaza deloc ideea de miscare si nici nu prezinta clar evenimentul".

Pe forumul site-ului de profil maraton.info.ro, criticile sunt si mai dure. Utilizatorul stefanalex spune: "De fapt daca va uitati bine acei 2 zombi - vorba lui Liviu - sunt de fapt 2 nebuni in toata regula ce sunt tinuti in camasa de forta... O interpretare psihanalitica ar putea fi ca respectivul imbracat in costum de sport tocmai a evadat dintr-o astfel de camasa de forta si se elibereaza prin alergare... Cretinoida reclama-publicitate pentru un maraton international".

Utilizatorul Serban spune si el: "Eu sunt abonat la revista Runner's World si vad acolo tot mereu publicitate pentru maratoane. Punctul lor comun este transmiterea ideii de bucurie a alergarii. In niciun caz nebuni in camasa de forta". Tot Serban, intr-un post separat: "O, da. Toate femeile care au sotii niste porci si toti stresatii de servici se vor apuca de maraton. Give me a break..." Iar miculrunner observa: "pe ambele afise nu apare niciun numar de telefon, fax, etc o adresa de email/pagina web... ceva cat de mic cu care sa poata intra in contact... sutele de amatori. Adica toti aia care fug de nebuni si gospodinele scarbite de porci nu trebuie decat s-o ia la fuga!??... si pe la 12.10 are loc maratonul. Punct si atat".

In ceea ce-l priveste, Marian Chiriac, in calitate de blogger-maratonist ii ramane intrebarea: "Asadar, pana la urma se alearga de 'nebun'?"

Prima editie a Maratonului International Bucuresti va avea loc pe 12 octombrie 2008 si este organizata de Asociatia Bucharest Running Club.